Понад мільйон британців виступили проти призупинення роботи парламенту.

Призупинити роботу парламенту намагається Борис Джонсон, щоб здійснити Brexit без угоди з ЄУ.

 

 

Більше як мільйон людей підписали петицію з вимогою скасувати рішення прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона про тимчасове припинення роботи парламенту. Вулицями Лондона, Манчестера, Единбурга і низки інших міст пройшли масові протести проти ініціативи прем’єра. У Лондоні, де зібралося найбільше людей, демонстранти біля будівлі парламенту скандували «Зупиніть путч» і розмахували прапорами Європейської Унії.

 

Така велика кількість підписантів під онлайн-петицією з’явилася  лише за кілька годин з моменту її оприлюднення в середу, 28 серпня. «Парламенту не потрібні ні перерва, ні розпуск доти, допоки термін, необхідний для виконання рішення за статтею 50, не буде подовжено або поки не буде скасовано намір Великої Британії вийти з Євроунії», – наголошено в петиції. Стаття 50 Лісабонського договору передбачає для будь-якої держави-члена ЄУ можливість вийти з неї. Згідно з британським законодавством, влада повинна реагувати на ті петиції, які набирають понад 100 тисяч підписів.

 

Раніше того ж дня прем'єр-міністр Борис Джонсон повідомив королеві Великої Британії Елізабет II про намір блокувати роботу парламенту до середини жовтня. Королева схвалила прохання уряду. Перерва в роботі депутатів почнеться з другого тижня вересня і триватиме до 14 жовтня. Про це повідомив телеканал Sky News.

 

Як вже писало наше видання, такий крок уряду може спровокувати серйозну політичну кризу. Адже це позбавить депутатів можливості повноцінно брати участь в процесі Bexit. Якщо робота парламенту буде припинена, як це пропонують, 10 вересня, у парламентарів залишиться тільки кілька днів наступного тижня, щоб домогтися змін. Тому ця позиція уряду спонукала низку опозиційних депутатів об'єднатися, щоб спробувати зірвати плани Бориса Джонсона і заблокувати можливий «жорсткий» Brexit, використовуючи для цього парламентський процес.

29.08.2019