Міносвіти видало наказ про впровадження нового правопису.

 

Міністерство освіти та науки опублікувало наказ "Про впровадження нової редакції Українського правопису".

 

Наказ, підписаний 29 липня в.о. міністра освіти Павлом Хобзеєм, оприлюднено на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

 

 

Зокрема, міністерство створило міжвідомчу комісію із забезпечення впровадження нової редакції Українського правопису, затвердивши її співголовами заступника міністра освіти Максима Стріху та віце-президента Національної академії наук України Сергія Пирожкова.

 

Міжвідомча комісія разом із Національною академією наук України та Національною академією педагогічних наук України мають підготувати до 16 вересня 2019 року план заходів щодо впровадження нової редакції Українського правопису та офіційно затвердити його на рівні МОН.

 

Міністерство освіти наказало структурним підрозділам МОН використовувати норми нової редакції Українського правопису під час підготовки нормативно-правових актів та інших документів.

 

Інститут модернізації змісту освіти має забезпечити організацію розроблення методичних посібників із застосування Українського правопису в редакції 2019 року для вчителів закладів загальної середньої освіти, учасників освітнього процесу закладів вищої освіти.

 

Наразі новацій не включатимуть до тестів зовнішнього незалежного оцінювання: Українському центру оцінювання якості освіти упродовж п’яти років наказали використовувати ті норми Українського правопису, які не зазнали змін.

 

Поза тим, наразі Міносвіти так і не визначило: коли ж набуде чинності новий правопис – і це за тиждень нового навчального року. 

 

Перекладач, науковець Богдан Стасюк звернув увагу на те, що в нормативно-правовій базі досі бракує акта про введення в дію нового правопису; міністерський наказ цього не реґламентує.

 

Кабмін України постановою від 22.05.2019 р. № 437 "Питання українського правопису" ПОГОДИВСЯ "щодо схвалення Українського правопису в новій редакції" з МОН і НАНУ. Не "впровадив", не "затвердив", а саме – ефемерно – "погодився". Тобто логічно, що наступним кроком мав би йти якийсь нормативно-правовий акт МОН про ЗАПРОВАДЖЕННЯ нової редакції в обіг, оскільки саме МОН, а не НАНУ є центральним органом виконавчої влади. Станом на 22.08.2019 р. МОН не видало ЖОДНОГО нормативно-правового акта, яким би впроваджував нову редакцію в обіг. (Будь-який нотаріус із райцентра розсміється вам обличчя з онлайн-"роз'яснення", яким переважно й обґрунтовують потребу переходити на нову редакцію з 03.06.2019 р., бо навіть та не містить категоричних тверджень: "...з цього моменту РЕКОМЕНДОВАНО застосовувати норми та правила нової редакції Правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема в офіційно-діловому стилі мовлення".)

Богдан Стасюк, з допису у Facebook

 

Пан Стасюк також звернув увагу на інакшу колізію: з набуттям чинності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" виключне право затверджувати стандарт державної мови має Національна комісія зі стандартів державної мови (її склад на сформовано). "Не видавши жодного притомного нормативно-правового акта про запровадження (а не якісь там рекомендації вживати) нової редакції правопису до 16.07.2019 р., МОН утратило повноваження такі акти видавати, хоча і вноситиме в КМУ подання щодо призначення членами комісії згідно з новим мовним законом", – арґументував Стасюк.

 

Також стало відомо, що Інститут модернізації змісту освіти розіслав 20 серпня ректорам навчальних закладів лист, в якому на основі наказу МОН від 29 липня "рекомендує закладам вищої освіти розглянути питання впровадження в освітній процес нової редакції Українського правопису на вчених/педагогічних радах та розробити методичні посібники із застосування Українського правопису в редакції 2019 року для учасників освітнього процесу ЗВО".

 

26.08.2019