Зеленський: Не зовсім правильно казати, що Україні – 28 років.

 

У центрі Києва, на Майдані Незалежності та на Алеї Героїв Небесної сотні, відбулися урочистості з нагоди 28-ої річниці проголошення Незалежності. Організатори запропонували замість звичного урочистого параду театралізоване дійство, в котрому акцент зісунувся з військової тематики до обивательської. Президент України Володимир Зеленський виступив із промовою, у котрій згадав низку подій та осіб із історії держави, водночас оминув тематику Української революції та визвольних змагань.

 

 

На початку урочистостей Зеленський неподалік від народного меморіального комплексу, зведеного на честь учасників Майдану на Алеї Героїв Небесної, оголосив хвилину мовчання у пам'ять про всіх, хто поклав життя за Незалежність. У столиці пролунало сто ударів дзвона, перегукуючись зі сивмолізмом Небесної сотні, – цей передзвін мали підхопити й у інших українських містах.

 

На Майдані Незалежності урочисто підняли Державний прапор України. Після того пролунав Державний гімн.

 

Організатори запропонували незвичну композицію за мотивами гімну, котра поєднувала академічну та популярну музику, а також сувору мілітарну символіку та розважальні мотиви. Почергово рядки гімну виконали дитина, оперні співаки, хор Верьовки, реперка Аліна Паш і поп-виконавиця Тіна Кароль. Акомпанували оркестри мілітарних підрозділів – Збройних  Сил, Національної гвардії та інших мілітарних підрозділів.

 

Аліна Паш серед українських військовиків

 

У виконанні гімну взяв участь український композитор Мирослав Скорик. Його вступ підхопили інші піаністи за інструментами, розфарбованими у синє та жовте (за мотивами Piano Extremist часів Майдану).

 

Мирослав Скорик

 

Внизу на Алеї Героїв Небесної сотні (нижня частина Інститутської), серед водомету і щитів, пофарбованих у білий колір, діти малювали мапу України. А також долонями розмлювали спецтехніку у жовтий та синій кольори. Згідно зі задумом організаторів, діти мали стати одним із центральних акцентів урочистостей.

 

Президент України Володимир Зеленський у своїй промові порівняв анексію Криму та окупацію Донбасу саме з крадіжкою дітей.

 

"Для тих, хто не розуміє сьогоднішній біль українців, я поясню дуже доступною мовою. Уявіть, що, наприклад, сусід відібрав у вас двох дітей. Першу дитину – просто викрав. Їй видали нове свідоцтво про народження. А потім кажуть: та ми не забирали вашу дитину. Вона сама захотіла жити з нами. Ну і що, що під дулом автоматів? Це її бажання. І взагалі – хто вам сказав, що це – ваша дитина? Вона споконвіку була нашою. Ви не хвилюйтесь, їй тут буде краще, у нас прекрасний притулок біля моря, під сонечком. І ось пройшло п'ять років. І ті, хто був так занепокоєний, кажуть: та, наче, все нормально. Дитина за вами вже не плаче. І взагалі – не сильно вона на вас і схожа. Чому вони так кажуть? Тому що це – не їхня дитина.
А другу вашу дитину закрили в дитячій кімнаті. І поставили озброєну охорону. Вам кажуть – яка охорона? Там нікого немає. І ви чуєте, як ось тут поруч, за стіною, ваша дитина плаче, але не можете туди зайти.
Кожного дня у кожного з нас розривається серце. І будь-які перемоги чи здобутки неповноцінні, адже наша родина неповна. Та настане день, і ми обов’язково зберемося разом. Бо голос рідної крові переможе!"

Володимир Зеленський, із промови на Майдані

 

На початку промови голова держави подякував військовикам за те, що саме завдяки їхній жертовності Україна святкує День Незалежності. 

 

"Не зовсім правильно казати, що Україні – 28, – продовжив Зеленський. – Адже до 91-го року ми встигли чимало. Відбулося хрещення Київської Русі, Іван Федоров видав у Львові «Апостол», засновано Києво-Могилянську академію, козаки на чолі з Богданом Хмельницьким та Іваном Сірком підкорили фортецю Дюнкерк, на світ з’явилася Конституція Пилипа Орлика. Україна була однією із засновниць ООН, а Сергій Корольов зробив вагомий внесок у підкорення космосу людством. Це – лише декілька важливих подій яскравої історії нашої багатовікової та, водночас, молодої країни".

 

Зеленський підкреслив, що Незалежність "не з’явилася за помахом чарівної палички". "Активна боротьба за неї почалася понад 100 років тому. Тривала вона і в часи Радянського Союзу. Микола Руденко, Василь Стус, Петро Григоренко, В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, учасники Революції на граніті", – сказав Президент.

 

Голова держави згадав про "непрості, буремні, тернисті" роки, коли "усією країною ми тягнули кравчучки, нарізали купони" і дивилися серіал "Багаті теж плачуть". "Усією країною мали ваучери, ходили в «мальвінах», а ті, кому пощастило, – з пейджерами", – згадав він. 

 

Зеленський згадав про рекорд Сергія Бубки, сльози Лілі Підкопаєвої в Атланті-1996, золоті медалі плавців, футбольні досягнення. "Коли Лужний зі Львова отримував пас від Головка з Херсона, віддавав на Реброва з Горлівки, а той – на киянина Шевченка, тоді «гол!» лунало від Ужгорода до Луганська", – зазначив Зеленський.

 

Президент продовжив, що "всією країною ми летіли до зірок разом з Леонідом Каденюком", стояли в чергах у перший "Макдональдз" і слухали "Танець пінгвіна" Кузьми та "Дикі танці" Руслани. Зеленський згадав навіть про те, як "усією країною тішилися, коли на когось падав вінок".

 

Зеленський згадав про Героїв Небесної сотні, які "не побоялися водометів і кийків, а дехто не побоявся і снайперських куль", і, вкотре, про учасників війни.

 

Діти на Алеї Героїв Небесної сотні

 

Підсумовуючи, Президент закликав "не сваритися через минуле, а об’єднатися заради майбутнього". "Україномовні та русскоговорящие, незалежно від віку, статі, віросповідання – бути єдиним народом... Наша земля – неповторна, чарівна, незламна, неймовірна, дивовижна, казкова, чудесна, прекрасна. Якби не наша Батьківщина, людство могло б і не знати цих слів. Адже всі вони були створені для того, щоб описати Україну", – сказав він.

 

Під кінець урочистостей Презиеднт вручив державні нагороди військовикам та цивільним.  

 

На "Ході гідності" у президентській ложі було три колишні Президенти України – Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко.

 

У команді Петра Порошенка заявили, що його відсутність – це реакція на скасування параду, повідомляє "Громадське". Порошенко був на молебні у Софії та вшанував пам'ять військових у залі пам'яті Міністерства оборони.

 

24.08.2019