СБУ затримала ізраїльського "наркобарона" – він тікав із Борисполя вглиб країни.

 

Служба безпеки України затримала засновника мережі розповсюдження наркотиків TeleGrass громадянина Ізраїлю Амоса Дов Сільвера, котрий напередодні втік від українських спецслужб на території аеропорту "Бориспіль" перед своєю депортацією до Ізраїлю.

 

Про це в суботу вранці повідомила пресова служба СБУ.

 

 

Сільвера затримали в одній із областей країни. СБУ не наводить подробиць.

 

Служба безпеки інформує, що незабаром Сільвера екстрадитують "відповідно до чинного законодавства".

 

У цій справі також затримано працівників спецслужби, котрі сприяли наркоторговцеві.

 

"За сприяння Служби [безпеки України] Державним бюро розслідувань під процесуальним керівництвом військової прокуратури затримано трьох співробітників СБУ, які підозрюються у допомозі втечі Сільвера з аеропорту «Бориспіль» під час екстрадиціїних заходів", – повідомили в спецслужбі.

 

Головний прокурор військової прокуратури Анатолій Матіос підтвердив затримання Сільвера. "Іван Баканов і залучені оперативники СБУ – дякую за філігранну роботу по розшуку! Тепер (точніше, ще відучора) – процесуальна робота військової прокуратури. «Гомонимо» з тими, хто посприяв втечі з аеропорту. Деталі згодом", – повідомив Матіос у Facebook, оприлюднивши також розмиту знимку затриманого наркоторговця.

 

 

Інформація про обставини втечі Сільвера – досі суперечлива. Згідно з повідомленням ізраїльської поліції, Амос Дов Сільвер утік від СБУ в д’юті-фрі київського аеропорту. Перед посадкою на літак до Тель-Авіва з Сільвера зняли електронний браслет, щоби арештований міг пройти металодетектор.

 

Правда, речник української Прикордонної служби Андрій Демченко повідомив, що у зону безмитної торгівлі Сільвер не міг потрапити, бо не проходив прикордонного контролю на виїзд. У який момент він міг втекти, прикордонникам не було відомо (згідно з інформацією, актуальною на підвечір'я п'ятниці).

 

На відео, вилученому СБУ, видно, як після проходження контролю на вході в термінал Сільвер крокує аеропортом, переповідає редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов. "Після проходження контролю йому не вдягали наручників і з нього не знімали електронний браслет. Після того його ескорт, два офіцери ГУБОЗ СБУ, демонстративно пішли на 5-10 метрів попереду, а затриманий злочинець, цілковито вільний, ішов за ними позаду. Потім він розвернувся і спершу пішки, а потім навтьоки щез. Не було нічого видовищного – скучно й банально", – описав Бутусов у facebook.

 

Згідно з інформацією Бутусова, Сільвера затримали о 09:00 в суботу в Умані.

 

Амос Дов Сільвер – активіст руху за легалізацію марихуани ще з 1990 років, з 15-річного віку, хоча сам походить з ультраортодоксальної родини. Має подвійне громадянство – США та Ізраїлю. Дов Сільвер не приховуває, що вже роками курить коноплю. Разом із групою однодумців він влаштовував серію демонстрацій і фестивалів з метою популяризації канабісу.

 

В Ізраїлі його арештовували за торгівлю марихуаною, а його водійські права анулювали після того, як він зізнався психіатрові, що курив за кермом.

 

У 2017 році він заснував на базі месенджера Telegram мережу TeleGrass, через яку велася торгівля наркотиками в Ізраїлі та інших країнах. За даними ізраїльської поліції, за допомогою мережі TeleGrass було продано десятки тонн наркотиків, в тім числі марихуани, кокаїну, екстазі, MDMA. В мережу було залучено понад три тисячі продавців та двісті тисяч покупців, обіг сягав сотень мільйонів доларів.

 

В інтерв'ю ізраїльській газеті Haaretz Сільвер розповідав, що розглядає TeleGrass передусім як ідеологічний проект – "крок на шляху до легалізації марихуани", і заперечував факт розповсюдження тяжких наркотиків через свою мережу. Зрештою, з квітня цього року в Ізраїлі набув чинності закон, який частково легалізував вживання марихуани – зберігання невеликої кількості трави не вважається злочином. Якщо людину спіймають на вживанні марихуани в громадському місці, вона нестиме адміністративну, а не кримінальну відповідальність.

 

10 березня 2019 року Сільвер повідомив у фейсбуці, що перебуває в Києві і за допомогою TeleGrass купив за 150 доларів коноплю трьох різних сортів. Правоохоронні органи Ізраїлю і Служба безпеки України повідомляли, що він прилетів в Україну вести переговори з місцевими учасниками нелегального наркобізнесу. 12 березня його затримали співробітники Служби безпеки України. Незабаром після затримання Сільвера в Києві ізраїльська поліція провела арешти 42 осіб, зайнятих в організації роботи TeleGrass. Сайт платформи перестав працювати.

 

 

17.08.2019