Дональд Трамп прокоментував вибух російської ракети «Буревестник».

Він заявив, що у США є схожі технології — щоправда, експерти спростували це.

 

 

У ніч на вівторок, 13 серпня, президент США Дональд Трамп несподівано прокоментував вибух ракети під Сєверодвінськом, внаслідок якого загинуло п'ятеро людей. За його словами, невдале випробування російської ракети, яку НАТО класифікує як SSC-X-9 Skyfall, дозволило американським фахівцям отримати чимало нової інформації.

 

«Сполучені Штати багато чого засвоїли з вибуху ракети в Росії. У нас схожі, хоча й передовіші технології. Вибух російської Skyfall змусив людей хвилюватися про забруднення повітря в районі випробувань і далеко за його межами. Це недобре!» – написав Трамп на своїй сторінці у Twitter.

 

Раніше про те, що в Архангельській області восьмого серпня випробовували саме 9M730 «Буревестник», написала газета The New York Times з покликом на джерело в американському військовому відомстві. Про те ж заявляв американський експерт з ядерної зброї Джеффрі Льюїс (Jeffrey Lewis) наступного ж дня після інциденту.

 

Провідний американський експерт у царині ядерної зброї, президент фонду Ploughshares Джозеф Сірінсіоне (Joseph Cirincione) не погодився із заявою Трампа про те, що у США є аналогічні технології. «Це дивно. У нас немає програми створення крилатих ракет з ядерною силовою установкою. Ми намагалися створити таку ще в 1960-х роках, але це було занадто безумно, занадто нефункціонально, занадто жорстоко навіть для того ядерного безглуздя часів "холодної війни"», – написав Сірінсіоне на своїй сторінці у Twitter. 

 

Вибух на полігоні під Сєверодвінськом біля села Ньонокса стався 8 серпня, внаслідок інциденту загинуло п'ятеро співробітників «Росатома». Після вибуху мешканцям Сєверодвінська та сусідніх сіл представники місцевої влади порекомендували пити йод і не виводити дітей на прогулянки. У мерії Сєверодвінська повідомили, що відповідні прилади зафіксували в місті короткочасне підвищення радіаційного фону, але через деякий час він нібито нормалізувався.

 

Утім, згодом з офіційного сайту адміністрації Сєверодвінська пропав реліз про підвищення радіаційного фону, який стався відразу після вибуху. Видалені сторінки з невідомих причин не збереглися в кеші ні Яндекса, ні Google, хоча пошукові системи видають посилання на видалену сторінку при запиті.

13.08.2019