На місці вибуху в Архангельській області загинули працівники «Росатому».

Фахівці припускають, що вибухнула ракета «Буревестник» з ядерним двигуном.

 

 

У Білому морі в районі села Ненокса Архангельської області, де восьмого серпня стався вибух, того ж дня побував транспортний танкер «Серебрянка», призначений для збору і зберігання рідких радіоактивних відходів. Про це повідомив інформаційний портал Meduza з покликом на інформацію співробітника Міддлберійского інституту міжнародних досліджень в Монтереї, експерта з ядерної зброї Джеффрі Льюїса (Jeffrey Lewis). Він виявив танкер на супутниковій знимці проєкту Planet і розповів про це на своїй сторінці у Twitter.

 

Джеффрі Льюїс вважає, що танкер «Серебрянка» з'явився в цьому районі через випробування крилатої ракети з ядерною установкою. На опублікованій карті позначено місце на березі, де, імовірно, розташовано пусковий майданчик для крилатих ракет «Буревестник». На карті вона позначена як Possible SSC-X-9 Launch Site – за кодовою назвою цих ракет, прийнятою в НАТО. Окрім того, в морі зафіксовані два неідентифікованих судна і баржа, хоча цей район Білого моря закритий для вільного плавання.

 

 

Льюїс допустив, що пусковий майданчик біля села Ненокса міг з'явитися після закриття аналогічного майданчика в Паньково на архіпелазі Нова Земля. Ще один майданчик, за його словами, розташований на полігоні Капустін Яр в Астраханській області.

 

У Міністерстві оборони РФ офіційно заявляли, що вранці 8 серпня на військовому об'єкті в Архангельській області вибухнула рідинна реактивна рухова установка. Після інциденту район Двінської затоки Білого моря на місяць закрили для вільного плавання. 

 

Інформаційний портал lenta.ru повідомив, що після вибуху мешканцям Сєверодвінська та сусідніх сіл представники місцевої влади порекомендували пити йод і не виводити дітей на прогулянки. У мерії Сєверодвінська повідомили, що відповідні прилади зафіксували в місті короткочасне підвищення радіаційного фону, але через деякий час він нібито нормалізувався.

 

Утім згодом з офіційного сайту адміністрації Сєверодвінську пропав реліз про підвищення радіаційного фону, який стався відразу після вибуху. Про це подав російський інтернет-журнал «7x7». Видалені сторінки з невідомих причин не збереглися ні в кеші Яндекса, ні Google, хоча пошукові системи видають посилання на видалену сторінку при запиті.

 

Тим часом Telegram-канал Baza з покликом на кілька неназваних джерел в Міністерстві оборони РФ  повідомив про променеву хворобу у шістьох постраждалих учасників фатального випробувань реактивного двигуна. Постраждалих доставили в Москву з ознаками радіоактивного опромінення.

 

Згодом російська держкорпорація «Росатом» повідомила, що внаслідок інциденту біля села Ньонокса в Архангельській області, на ракетному полігоні Біломорської військово-морської бази загинуло п’ятеро її працівників. Ще троє отримали травми і опіки різного ступеня тяжкості.

 

«Трагедія сталася в період робіт, пов'язаних з інженерно-технічним супроводом ізотопних джерел живлення на рідинному двигуновому пристрої», - йдеться в заяві «Росатому», яку цитує інформаційне агентство РБК.

09.08.2019