Львівський бронетанковий завод модернізуватиме Т-64.

 

 

ДП «Львівський бронетанковий завод» налагодило серійну модернізацію танків Т-64 зразка 2017 року, обладнаних тепловізорами, цифровими радіостанціями, засобами супутникової навігації та новим динамічним захистом. Про це інформує пресслужба державного концерну «Укроборонпром».

 

Під час модернізації в танк встановлюють новий прицільний комплекс навідника з тепловізором. Він забезпечує виявлення, розпізнавання та знищення противника вогнем 125-міліметрової гармати в будь-який час доби та за будь-яких погодних умов.

 

Інші члени екіпажу отримують нові прилади нічного бачення з електронно-оптичним перетворювачем третього покоління. Ці прилади мають високу стійкість до світлових завад, не чутливі до засвічення, навіть якщо противник використовує спеціальні завади в інфрачервоному діапазоні. До того ж їх встановлюють на штатні кріплення та під’єднують до електричної мережі танка без її зміни. Це дає змогу значно зменшити час і витрати для інтеграції приладів у системи бойової машини.

 

Також Т-64 зразка 2017 року отримав новий динамічний захист, який посилює рівень захищеності бойової машини й ефективно протидіє всім сучасним протитанковим засобам ураження: кумулятивним і бронебійним, а також ударно-кумулятивним боєприпасам типу «ударне ядро».

 

На танку Т-64 зразка 2017 року встановлюють систему супутникової навігації від держпідприємства «Орізон-Навігація», що входить до складу «Укроборонпрому». Цей навігаційний комплекс працює в автоматизованій цифровій системі, що дозволяє в режимі онлайн обмінюватися надійно зашифрованими даними. Дані про місце перебування кожної машини можуть надходити до командувачів усіх рівнів – від командиру взводу до керівництва всією бойовою операцією.

 

Танки оснащують новими цифровими радіостанціями «Либідь К-2РБ», призначеними для забезпечення захищеного від перешкод і перехоплення зв’язку на дистанції до 70 кілометрів.

 

 

Завдяки такій модернізації вдалося розширити бойові можливості Т-64, який є основною бойовою машиною бронетанкових підрозділів українського війська. До слова, саме цей танк 2017 року показав себе в танкових змаганнях НАТО The Strong Europe Tank Challenge та був продемонстрований під час торішнього параду з нагоди Дня Незалежності України.

 

Раніше модернізацію танків Т-64 до такого рівня проводив лише «Харківський бронетанковий завод» «Укроборонпрому», який уже скерував до українського війська понад півтори сотні Т-64 зразка 2017 року. Завдяки потужностям «Львівського бронетанкового заводу» процес переозброєння українського війська модернізованими машинами відбуватиметься значно швидше. А за наявності стабільного замовлення та фінансування з боку замовника два заводи зможуть у найближчій перспективі провести модернізацію всіх Т-64, – запевняють в «Укроборонпромі».

 

ДЛЯ ДОВІДКИ:

 

Основний бойовий танк Т-64 – сімейство основних бойових танків, які випускали серійно в СРСР із 1963-го до 1987 року. За цей час було створено близько трьох десятків різних модифікацій танка. Роботу над створенням нового танка розпочали в Харкові 1951 року. Першу модифікацію – «середній танк Т-64» – взяли на озброєння в січні 1967 року, а модифікація Т-64А стала першим основним бойовим танком Радянського Союзу.

Через високу секретність Радянський Союз не постачав Т-64 на експорт, у збройних конфліктах їх не використовували. Навіть у військових парадах у Москві танки Т-64 брали участь лише раз – 9 травня 1985 року.

Прем'єра  Т-64 у боях відбулося вже після розпаду СРСР – в боях за місто Бендери під час Придністровського конфлікту в 1992 році.

Нині активну модернізацію Т-64 здійснюють в інтересах Збройних сил України.

12.08.2019