Університети Галичини — серед найкращих в Україні.

 

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника посів друге місце у наукометричному рейтингу інститутів SCImago Institutions Rankings серед наукових організацій України. Про це йдеться на сайті університету.

 

 

У ТОП-10 цього рейтингу потрапили ще два вищі навчальні заклади Галичини: Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького став восьмим, а Львівський національний університет імені Івана Франка – десятим. Перше місце серед наукових організацій в Україні посідає Національна академія наук України.

 

 

Перша десятка українських наукових організацій виглядає так.

 

Тим часом Тернопільський національний економічний університет став четвертим у вебометричному рейтингу університетів України Webometrics ranking of world’s universities. Це один із рейтингів, за яким аналізують ступінь представлення діяльності університетів в інтернет-просторі. Що тішить, у першій десятці цього переліку є ще два ВНЗ Галичини: на сьомому місці опинився Національний університет "Львівська політехніка", а на 9-му - Львівський національний університет ім. Івана Франка.

 

 

 

 

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

SCImago Institutions Rankings є рейтингом наукових організацій, а не тільки вищих закладів освіти. SCImago SIR оцінює наукові організації за 17 індикаторами. SIR аналізує наукові й науково-дослідні установи за індикатором, що поєднує в собі три різні набори показників, заснованих на дослідницькій діяльності, інноваційних заходах і громадському впливу, який вимірюється через видимість у веб. Сайт проекту дає змогу генерувати звіти за країнами й окремими індикаторами. 2019 року в рейтингу SCImago брали участь 33 українські наукові організації, з них 16 – заклади вищої освіти. У світовій десятці рейтингу – відомі наукові центри й університети США, Китаю, Німеччини і Франції. Перше місце – за Китайською академією наук. Гарвард – на четвертій позиції.

 

У SCImago не можна подати заявку. Заклад вищої освіти автоматично включають у цей рейтинг, якщо він відповідає всім вимогам щодо наукових публікацій. Єдине обмеження на входження в цей рейтинг – треба мати не менш ніж 100 наукових публікацій, індексованих Scopus за останні два роки, які передують року публікації рейтингу. 

 

Webometrics ranking of world’s universities – один із рейтингів університетів світу, за яким аналізують ступінь представлення діяльності університетів в інтернеті. Первинною метою рейтингу є сприяння академічній присутності в інтернеті, підтримання відкритого доступу для значного збільшення передачі наукових і культурних знань в університетах світу.

 

Рейтинг складають із 2004-го і публікують двічі на рік (у червні-липні та січні). Його складає Лабораторія кіберметрики («Cybermetrics Lab») Національної дослідницької ради Іспанії («Spanish National Research Council», CSIC), яка діє при Міністерстві науки та інновацій Іспанії. Під час складання рейтингу звертають увагу на ступінь присутності ВНЗ в інтернеті, важливість опублікованих матеріалів, відкритість вишу, якість наукових статей за їхньою цитованістю у відповідних наукових галузях.

 

06.08.2019