Стрімко сповзає дах

Колись у далекому і безумовно прекрасному майбутньому нашій реальності присвятять кілька рядків у підручниках історії – і будуть написані грубі томи в галузі психіатрії. Огляд подій тижня в Україні

 

Заява тижня

 

 

Без надії сподіватимемося, що навіть там нагорі є люди, яким ніщо людське не чуже. Вони можуть випити, після того вчудити якусь несусвітню дурницю, а наступного дня згадувати і робити спроби пояснити свій вчинок. Спроби виходять неоковирні, як і в більшості простих смертних. Так оптимістично можна пояснити казус із папером, яким себе у відставку відправив шеф Офісу президента Андрій Богдан. Напилися як люди, подуркували, написали те, що в голову залізло з зеленим змієм (вжитий прикметник до політичної сили стосунку не має) – і сталася халепа: так мусив подумати виборець зеленої команди (тепер прикметник має відношення до політики) – вчорашній виборець.

 

Виборця розчарували, бо після оприлюднення заяви почався хорор, який і в п’яному маренні не привидиться. Епатажний чиновник Богдан сказав, що історія з його заявою – то все спецоперація спецслужб. Не менш епатажний начальник Богдана Зеленський повідомив, що «такі да», заяви такого змісту мають місце бути, і всі однодумці та соратники Володимира Олександровича документи подібного змісту написали власними руками.

 

Коли журналісти делікатно вказали, що подібні манускрипти з точки зору Кодексу законів про працю і здорового глузду нічого не варті, Богдан запевнив, що його заява про відставку не є жартом.

 

«Я реально написав заяву про звільнення. В даному випадку це був мій крок по відношенню до свого керівництва, президента України, до суспільства, а не до журналістів», — сказав він.

 

На думку клерка, який краще б пив, а не говорив, «ми спілкуємося із суспільством без посередників, без журналістів». За логікою Богдана, журналістам пасувало б просто на кілька тижнів забути про сам факт існування Офісу, а потім поцікавитися, як почувають себе його мешканці в інформаційному вакуумі. Але то вже зі сфери фантастики.

 

 

Шоу тижня

 

 

Івано-Франківськ – фатальне місто для президентів. У Віктора Януковича там кинули важким тупим предметом, який виявився яйцем, від чого Віктор Федорович впав у колаптоїдний стан. Володимир Олександрович Зеленський приїхав на Прикарпаття у своєму звичному стані, і кидався вже він, а не в нього.

 

Найбільше від того дісталося народному депутатові Андрію Іванчуку. Президент мав представляти нового голову області, яким став Денис Шмигаль, але така презентація виявилася дрібницею в порівнянні з діалогом Зеленського з Іванчуком. Після, як завжди, дотепних жартів лідера «95-го кварталу» народний депутат «попав» на 175 мільйонів, які мусить знайти, аби побудувати дорогу до Космача. Аргументація Зеленського зводилася до того, що Іванчук родом з Коломиї, чоловік він не бідний і має класти асфальт до своєї історичної малої Батьківщини власним коштом або позичити...

 

Потім президент взнає, що на Ко починаються, наприклад, такі населені пункти, як Кобеляки, Козова, Коростень, Конотоп, Ковель, Коблево (це дуже важливо) і багато інших, де дороги також не надто присутні. Зеленський знайде і там офірного цапа, розкуркулить його на потрібну кількість мільйонів, що викличе чергову електоральну ейфорію. Жарти про Володимира Олександровича, який став епігоном Алєксандра Григоровича, перестають бути смішними. Лукашенко з його «перетрахіванієм» вже може брати уроки у Зеленського.

 

 

Персонажі тижня

 

 

Мізантроп Джонатан Свіфт триста років тому щось знав про наше сьогодення. «Цей улюбленець залишається на посаді, доки знайдуть когось ще гидотнішого, ніж він, і як тільки його звільнять, всі єгу цієї місцевості з його наступником на чолі – старі й молоді, самці й самиці – кидаються на нього і з голови до ніг загиджують своїми екскрементами», – описав англієць враження Лемюеля Гулівера від спілкування з гуінгмами і згаданими єгу.

 

З гуінгмами в нас наразі не склалося – а двоногих, вкритих шерстю, вистачає. Чомусь саме асоціації з класичною літературою викликає поява на інформаційному полі Арсена Авакова і Володимира Гройсмана. Міністр внутрішніх справ повідомив, що для п’ятого президента Порошенка «брехати – як дихати» і тому його треба «кончать», але «не по бєспрєдєлу».

 

Поки що чинний прем’єр сказав про свого тьютора Порошенка так: "Насправді є велика різниця між правдою та брехнею, служінням державі і людям та створенням схем власного збагачення, демократією та узурпацією влади, гонитвою за грошима та моральними цінностями. Мені шкода, що великою надією і підтримкою людей він пожертвував заради своїх приватних інтересів".

 

Десь зрозуміти Авакова і Гройсмана можна, бо ж таки щемив Порошенко їх нещадно, якщо вірити власне їм. Але чомусь у голову все-таки лізе Свіфт, який дуже не любив двоногих.

 

 

Патрулі тижня

 

 

Рейвах наприкінці минулого року, пов’язаний із несподіваним запровадженням надзвичайного стану, вже майже забувся. Але навіть тоді, коли «все пропало» звучало з будь-якого міксера, а кавоварки стверджували, що «чоловіків призовного віку зніматимуть з електричок і відправлятимуть на фронт», Національна гвардія виконувала свої національно-гвардійські функції і на вулицю з автоматами не виходила. Тепер буде. У процес буде залучено близько 2000 патрульних, 100 автівок та 100 службових собак. Патрулюватимуть гвардійці п’ять днів на тиждень по шість годин.


Що змінилося в країні в плані безпеки, знають тільки в Міністерстві внутрішніх справ, яке таку новацію впровадило. Пояснювати, з яких причин з’являться люди з собаками, у МВС не знайшли необхідним. І це правильно, бо коли менше знаєш, то краще спиш.

 

05.08.2019