Час ладувати проекти на Громадський бюджет.

З 15 серпня до 15 вересня у Львові триватиме прийом заявок на Громадський бюджет. Цей проект покликаний заохочувати жителів міста активніше долучатися до розвитку громади міста та її інфраструктури через реалізацію власних проектів та ініціатив. У Тернополі та Івано-Франківську заявки на Громадський бюджет прийматимуть уже традиційно від 1 до 30 вересня.

 

 

Цього року у Львові подані ініціативи ділитимуться, як і раніше, на малі та великі проекти. Малі – це проекти вуличного, квартального та районного значення, загальна вартість реалізації яких становить від 50 000 до  500 000 грн. На них виділяють 60% загального обсягу громадського бюджету – по 10% на район. Великі – це проекти міжрайонного, загальноміського значення, загальна вартість реалізації яких становить від 500 тис. до 3 млн грн. На такі проекти виділяється решту 40% загального обсягу громадського бюджету.

 

Будь-який житель міста може подати проект, пов’язаний із покращенням суспільного життя, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують у рамках бюджету. Переможцями визнають ті проекти, які після проходження аналізу фахівцями мерії отримають найбільшу кількісну підтримку під час громадського голосування.

 

Основні вимоги до проекту:

проекти можливо реалізувати протягом одного бюджетного року;

вони повинні бути спрямовані на покращення інфраструктури міста, а земля чи приміщення, на яких вони будуть реалізовані, повинні бути у власності територіальної громади Львова та не бути в оренді в третіх осіб;

проекти не повинні передбачати поточні чи капітальні ремонти, окрім випадків закупівлі обладнання, але не більше 50% від загального кошторису;

ремонт чи реконструкція спортивних чи дитячих майданчиків має здійснюватися відповідно до схеми їх розміщення у місті.

 

Серед найцікавіших проектів у минулому, що отримали найбільше голосів та перебувають у процесі реалізації

 

у Львові:

 

«Дай немовляті шанс на повноцінне життя» – сучасна палата інтенсивної терапії для новонароджених;

кафе-їдальня «Vydelka» для учнів ліцею «Оріяна»

 Сучасна лабораторія для дитячої лікарні у Міській дитячій клінічній лікарні Львова на вулиці Пилипа Орлика;

дитячо-юнацький простір смачного та корисного дозвілля «Hobbit’s hole» у школі «Будокан»; 

запуск міської мобільної служби домашніх візитів для сімей, які виховують дітей з групи ризику.

 

У Тернополі:

 

Дитячий інклюзивний майданчик «Місто мрій» парку «Національного відродження»;

Проект «Безпечна і здорова школа» – облаштування відеоспостереженням та облагородження території школи №7 у м.Тернополі;

Рік науки та молодіжних ініціатив у Тернополі у 2019 році;

Проект «Безпечне материнство» – придбання сучасного наркозно-дихального апарату для перинатального центру у Тернополі.

 

В Івано-Франківську:

 

Облаштування культурно-мистецького простору “Апостроф” на вулиці Шевченка;

Відпочинкова зона на Міському озері, поруч тенісних кортів;

Влаштування “Зеленого лабіринту” в парку ім. Т.Г.Шевченка;

Встановлення системи опалення в приміщенні храму Пресв. Серця Христа-Чоловіколюбця і блаж. свмч. Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка;
 

 

ДЛЯ ДОВІДКИ:

 

В Україні Громадський бюджет почав набирати обертів з початком впровадження реформи децентралізації – у 2015 році першими містами, які долучилися до цієї ініціативи були Чернігів, Черкаси та Полтава. Львів, Тернопіль та Івано-Франківськ запровадили бюджет участі у 2016 році. Ця ініціатива також існує і в декількох менших містах Галичини – Дрогобичі, Самборі, Трускавці тощо.

 

Бюджет участі, або ж Громадський бюджет – інструмент прямої демократії, який передбачає залучення мешканців міста до розподілу бюджетних грошей. У Європі його ще називають партиципаторним (від англ. participate – брати участь). Метою цієї ініціативи є активізація мешканців для гуртування навколо спільних ідей, потреб, питань, а також розв’язання локальних проблем людей. Фінансування ж заходів і проектів бюджету участі здійснюється за рахунок коштів міського бюджету.

Основними принципами громадського бюджету є прозорість та відкритість процедур подання і голосування, обов’язковість виконання результатів, інклюзивність всього процесу, проведення громадських обговорень з важливих питань та стратегічне планування заради досягнення довгострокових перспектив.

Проекти повинні належати до сфери повноважень органів міської ради, відповідати чинному законодавству, узгоджуватися із раніше прийнятими міськими проектами та вписуватись у масштабні стратегії розвитку в разі наявності таких, реалізовуватися протягом одного року та не порушувати прав будь-яких категорій людей. Найбільш популярними серед містян є “освітні та медичні проекти“ – це проекти, реалізація яких стосується приміщень або територій шкіл, дошкільних навчальних закладів, закладів професійно-технічної освіти, вищих навчальних закладів (крім закладів позашкільної освіти), та проекти, реалізація яких стосується приміщень або територій закладів охорони здоров’я.

Додамо, що механізм бюджету участі зародився у місті Порту-Алегрі (Бразилія) 1989 року, а сьогодні реалізується в багатьох містах світу.

 

02.08.2019