Міста Галичини – лідери в розвитку е-демократії.

 

Івано-Франківськ і Львів потрапили у ТОП-3 Індексу місцевої е-демократії 2.0. Першим у цьому списку є Київ. Такі результати дослідження Індексу місцевої е-демократії 2.0 (cid.center/e-dem-index) презентували 30 вересня у Києві під час Експертного форуму е-демократії 2.0: quality matters.

 

 

 

Ще один обласний центр Галичини, Тернопіль, посів у рейтингу високе сьоме місце, – інформує пресслужба Тернопільської міськради.

 

Індекс місцевої е-демократії Києва становить 68,2%, Івано-Франківська – 65,3%, Львова – 58,8%. Тернопіль із результатом 52,44% випередив такі міста обласного значення, як Дніпро, Харків, Одеса, Чернівці тощо.

 

 

Дослідження рівня Індексу місцевої електронної демократії в Україні проводили експерти громадської спілки «Центр розвитку інновацій» серед 22 найбільших українських обласних центрів та у містах Маріуполь і Сєверодонецьк.

 

Повний текст дослідження невдовзі з'явиться на сайті  www.cid.center.

 

Сьогодні ж, 1 жовтня, в Києві відбувалася одна з головних подій Східної Європи, присвячена популяризації smart city-технологій, – Kyiv Smart City Forum 2019. У рамках форуму нагородили міста-лідери з впровадження інноваційних рішень в інфраструктуру: відзначили найкращі міські проекти, громадські й державні ініціативи у п’ятьох номінаціях.

 

За підсумками конкурсу в номінації «Найкомфортніше місто для життя – за найвищі стандарти проживання та рівень задоволеності населення» нагороди отримало й галицьке місто Чортків (Тернопільщина).

 

У номінації «Відкрите інноваційне місто – за успішне залучення громадян до процесів управління містом на основі використання інформаційно-комунікаційних технологій» – відзначили Тернопіль і Дрогобич (Львівщина).

 

У номінації «Найкраща транспортна модель міста – за найвищі стандарти у розвитку міської транспортної інфраструктури» – також не обійшлося без Галичини. Нагороду отримав Львів.

 

Для довідки:

 

Дослідження Індексу місцевої електронної демократії в Україні присвячене інструментам е-демократії та містить аналіз як місцевих положень, так і фактичного рівня їхнього втілення.

 

У фокусі дослідження перебувають такі найбільш поширені інструменти е-демократії, як е-звернення, е-петиції, е-консультації та громадські бюджети (бюджети участі). З точки зору е-участі громадян на різних етапах творення публічної політики, е-звернення та е-петиції формують порядок денний, е-консультації відповідають за обговорення, а громадські бюджети дають змогу прямої участі в ухваленні рішень щодо розподілу частини коштів місцевого бюджету та спільної реалізації проєктів-переможців. Усі ці інструменти можуть виконувати функцію моніторингу й контролю.

 

У 2018 році експерти Центру розвитку інновацій підготували пілотне дослідження Індексу місцевої електронної демократії. Для побудови Індексу використали такі індикатори:

 

1) демократичність нормативно-правових актів,

2) наявність ІТ-інструментів,

3) кількість унікальних активних користувачів,

4) відсоток унікальних активних користувачів,

5) кількість створених кейсів,

6) кількість розглянутих кейсів,

7) кількість підтриманих кейсів,

8) кількість виконаних кейсів,

9) відсоток виконаних кейсів.

 

Оцінювання е-демократичності міста здійснювали за чотирма блоками критеріїв, що визначають:

 

1) стан демократичності нормативно-правового супроводу е-участі громадськості у вирішенні питань місцевого значення;

2) наявність ІТ-інструментів;

3) рівень активності користувачів IT-інструментами партисипативної демократії;

4) результативність користування такими інструментами.

 

01.10.2019