Триває боротьба за 119-й виборчий округ

 

Знимка із зали суду Олі Зеліско

 

У Львівському апеляційному адміністративному суді триває розгляд скарги щодо перерахунку голосів на 119-му виборчому окрузі (Бродівський, Буський, частина Кам’янка-Бузького та Радехівського районів). Розпочали сьогодні, 31 липня, об 11:00, однак рішення нема досі – очікується, що судді затвердять вердикт або дуже пізно ввечері нині, або й завтра. За інформацією Z, приміщення ОВК в Бродах зараз посилено охороняє поліція, аби не допустити протиправних дій з будь-чийого боку до рішення суду і забезпечити його виконання, коли воно вже буде прийняте.

 

Суть справи така: переможець виборів на цьому окрузі Михайло Бондар не згоден з попереднім, ухваленим 29 липня, рішенням суду перерахувати голоси на шести виборчих дільницях округу.

 

Нагадаємо, у 119-му виборчому окрузі кандидат від політичної партії «Слуга народу» Орест Кавецький, який на виборах посів друге місце, судиться з переможцем, Михайлом Бондарем від «Європейської солідарності».

 

 

Передвиборчий банер Михайла Бондаря

 

За підсумками підрахунку 100% протоколів, опублікованими на сайті ЦВК ще 24 липня, у 119-му окрузі переміг Михайло Бондар, за якого проголосувало 12790 осіб. На другому місці опинився висуванець політичної партії «Слуга народу» Орест Кавецький із 12650 голосами виборців. Тото розрив між кандидатами мінімальний – 140 голосів.

 

Того самого 24 липня на сторінці в соціальній мережі Кавецький опублікував допис про те, що кандидати в народні депутати по 119-му виборчому окрузі Орест Кавецький, Олег Шиба, Сергій Івах, Віталій Кравчук, Микола Іщук вимагають перерахунку голосів виборців. А вже 25 липня Орест Кавецький і самовисуванець Віталій Кравчук подали адміністративний позов до Львівського окружного адміністративного суду із таким проханням :

«визнати бездіяльність ОВК №119 щодо протиправного реагування на порушення виборчого законодавства під час підрахунку голосів виборців, визнати протиправними дії комісії щодо встановлення підсумків голосування та складання протоколу про підсумки голосування, визнати протиправним та скасувати протокол ОВК №119 про встановлення підсумків голосування в одномандатному виборчому окрузі, складений 25 липня 2019 року о 00 годин 37 хвилин, провести повторний підрахунок голосів на 42 дільницях та зобов’язати окружну виборчу комісію №119 встановити підсумки голосування і скласти протокол на підставі повторного підрахунку голосів».

 

Орест Кавецький є членом родини бізнес-партнерів Медведчука – разом із братом Тараса Козака батько Кавецького володіє львівським ринком «Галицьке перехрестя»

 

Тим часом, як зазначив у коментарі «Опорі» голова окружної виборчої комісії №119 Віктор Лаврін, усі скарги опонентів Михайла Бондаря було розглянуто.

 

«Скарги розглянули всі. Все було доведено, доказано в суді. Вони вже ввечері 24 липня сказали, що то остання заява. І поки я не сказав, що всі скарги розглянуті, доти я не приступив до зачитування протоколу. Деякі скарги ми залишили без розгляду, бо не були надані підтверджуючі факти», – сказав він.

 

Судове засідання у цій справі тривало з 26 до 28 липня. Зрештою суд частково задовольнив позов. Він визнав протиправною бездіяльність окружної виборчої комісії №119 щодо реагування на порушення виборчого законодавства під час підрахунку голосів виборців, визнав протиправним і скасував протокол окружної виборчої комісії про підсумки голосування, складений 25 липня 2019 року о 00:37, а також зобов’язав окружну виборчу комісію провести повторний підрахунок голосів на шести виборчих дільницях і скласти відповідні протоколи.

 

«Суд не мав права призначати повторний перерахунок голосів, адже за законом робити це може лише виборча комісія і тільки якщо для цього є визначені законом підстави», – так прокоментував цю ситуацію народний депутат, переможець виборів у 116-му виборчому окрузі Микола Княжицький.

 

«За статтею 113 Закону про вибори, суд може лише зобов’язати комісію розглянути певне питання за наявності для того підстав, якщо прийняте комісією рішення незаконне. Але Львівський адмінсуд сам встановив відсутність жодних правових підстав для перерахунку, оскільки всі надані кандидатом від "Слуги народу" (чи Медведчука?) скарги були на законних підставах розглянуті і повернуті йому. У скаргах не було жодних доказів. Тобто навіть теоретично суд не може задовольняти такий позов – повноважень немає, правові підстави відсутні.

 

Аж раптом Львівський окружний адмінсуд вирішує закрити очі на закон і вигадує нові, не передбачені законом підстави, щоб віддати перемогу на львівському окрузі людям Медведчука. І тепер прийняття виборчою комісією законних рішень суд трактує як "формальний розгляд скарг", що, на думку суду, свідчить про незаконність підрахунку голосів», – зазначив Княжицький, який прийшов на нинішнє засідання суду в надії на чесну апеляцію.

 

31.07.2019