Микола Княжицький став лауреатом премії Ґедройця.


Народний депутат (партія «Європейська солідарність»), журналіст і політик зі Львова Микола Княжицький отримав цьогорічну нагороду видання Rzeczpospolita ім. Єжи Ґедройця. Крім Княжицького, лауреатом премії став мер Кракова Яцек Майхровський. Про це посол України в Польщі Андрій Дещиця написав на своїй fb-сторінці.

 

 

 

Церемонія нагородження та святкове прийняття відбулися у Варшаві у вівторок, 10 грудня, – повідомила пресслужба Миколи Княжицького. Лауреат отримав медаль із зображенням покровителя премії, а також пам’ятний диплом.

 

"Опинитися у достойному гроні лауреатів Нагороди імені Єжи Ґедройця, заснованої “Rzeczpospolitа”– відомим і шанованим і в Україні виданням, – це велика честь і відповідальність для мене. Також це великий виклик до продовження тих проєктів, над якими я працюю останні роки. Це і Центр міжкультурного діалогу ім. Станіслава Вінценза на Гуцульщині, фестиваль “Via Carpatia”, міжнародна конференція “Коло Вінценза” та низка інших проєктів", – сказав Княжицький у своїй промові. 

 

«Ми часто чуємо, що Україна – це частина Європи, у чому є безсумнівна заслуга спільного проживання різних народів у багатонаціональній Речі Посполитій – це і поляки, і литовці, і білоруси, і євреї, і німці, і караїми, і вірмени. Я народився і виріс у Львові – місці, особливому для кожного з цих народів. І Львів, щоб розвиватися після років радянської деіндивідуалізації і творення місцевого типу "радянського народу", наново відкриває своє минуле», – додав він.

 

 

Політик зауважив, що важливим елементом побудови нового простору символічної України було надання імені Єжи Ґедройця вулиці Тверській у Києві 2018 року.

 

Княжицький акцентував, що думка Єжи Ґедройця надзвичайно актуальна сьогодні, а «перемога над мартирологічним способом мислення і спробами історико-політичного ресентименту обох наших народів – це найнадійніша гарантія нашої свободи».

 

Політик також наголосив, що для нього велика честь – опинитися в достойному колі лауреатів нагороди ім. Єжи Ґедройця. До слова, такими в різні роки були Мирослав Маринович, Тімоті Снайдер, Томас Венцлова, Богуміла Бердиховська, Богдан Осадчук, Павел Коваль та інші.

 

Цього ж року претендентами на премію, крім Миколи Княжицького, були ще чотири представники України: перекладачка, професорка Києво-Могилянської академії, віцепрезидентка Українського ПЕН Ольга Гнатюк; публіцист, почесний президент Українського ПЕН Микола Рябчук; перекладачка, директорка Міжнародного фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі Віра Меньок; історик, політолог, дипломат, ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ігор Цепенда.

 

Фото: facebook.com/andrii.desh (2)

 

Для довідки:

 

Премію імені Єжи Ґедройця заснували 2001 року редакція польської газети “Rzeczpospolitа” спільно з Літературним інститутом у Парижі. Нагороду присуджують за діяльність у сфері порозуміння з країнами Центрально-Східної Європи, дотримання в цій діяльності принципів і поглядів, які Єжи Ґедройць напрацював у часописі «Культура».

 

Нагадаємо, польський публіцист і громадський діяч, засновник і головний редактор культового часопису Kultura (який видавав у Парижі) Єжи Ґедройць був активним прихильником польсько-української співпраці, супротивником взаємних територіальних та інших претензій.

 

11.12.2019