Розмахуючи carte blanche’ем

Поки ноосферою швендяються заяложені фразеологізми «переможець отримає все» і «переможених не судять», країна оклигує від виборів, готується до нових і не втомлюється дивуватися. Огляд подій тижня в Україні

 

Абітурієнти тижня

 

 

Дорослі люди переважно приїздять в Трускавець, аби випити мінеральної води, яку потім запивають менш цілющими рідинами до стану, коли довдиться згадувати – а чого я власне сюди приїхав? У пари сотень новонавернених депутатів Верховної Ради, обраних під прапорами партії «Слуга народу», мета візиту в передгір’я Карпат кардинально інша – вони відвідають Трускавець, аби навчитися бути власне народними депутатами, бо в плані законотворчої діяльності переважна більшість обранців є повними неофітами.

 

Вкладати в голову профанам розумне, добре й іноді вічне будуть спеціалісти Київської школи економіки та інші фахівці. З цього приводу президент едукаційної структури Тимофій Мілованов зазначив: «За п’ять днів від оголошення про навчальну програму найбільшу кількість питань і “зради” ми отримали щодо фінансування навчання. Відповідаємо: ми маємо комерційний контракт з політсилою “Слуга народу”. Такі ж контракти з нами може укласти будь-яка політсила, комерційна компанія, неприбуткова організація або фізична особа. Ми відкриті для всіх. Вартість контракту зі «Слугою народу» буде вказана у звіті партії. Він буде доступний на сайті НАЗК у передбачений законом термін».


Режим навчання буде напружений – гризти граніт «слуги» почнуть о 08:30 і займатимуться цим процесом з невеликими перервами до 21:30. На мінералку з кювета й інші рідини часу не буде, зате на початку вересня в сесійну залу Верховної Ради зайдуть хтось з букетами гладіолусів, хтось у напрасованому білому фартушку кваліфіковані законотворці, які відрізнятимуть регламент від імперативного мандата.

 

 

Боксер тижня

 

 

Політичні метання від «Батьківщини» й аж до Михайла Саакашвілі, які здійснив Віталій Кличко, стали причиною того, що в офісі нового Президента визначили київського мера легкою мішенню, на якій, як на боксерській груші, можна відпрацювати аперкоти і хуки.

 

Команда Зеленського цього разу ровер не вигадувала і вирішила діяти за лекалами команди Януковича, який після своєї перемоги ефективно зіпсував веселе життя Леоніда Черновецького, відібравши у мера-космоса повноваження голови Київської міської державної адміністрації і поставивши на чолі міста вірного Олександра Попова.

 

Закон «Про столицю місто-герой Київ» написаний так кострубато, що маючи бажання, мінімальний юридичний хист і головне – владу, можна поставити цапки Хрещатик з прилеглими вулицями. Цим і зайнялися в «зеленому офісі», але Кличко згадав, що колись добре тримав удар і зробив спробу огризнутися.

 

Користі від того навряд чи варто чекати, бо колишній боксер союзників розгубив, про «втомлені» мости йому нагадують на кожному кроці, а його судовий позов про захист честі і гідності проти телеканалу «1+1» переключить кувалду пропрезидентського медіа-ресурсу на ще більшу потужність. Віталія Володимировича звинуватять у всіх смертних гріхах, і боротися за відносно безхмарне майбутнє йому доведеться хіба що кулаками.

 

 

Танкер тижня

 

 

Нахабність росіян не потребує зайвих доказів, але коли ця негарна риса поєднується з деякою інтелектуальною неповноцінністю, то виникають інциденти на кшталт того, що стався в порту Ізмаїл. Там СБУ спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер «Нейма», який блокував українські військові кораблі у Керченській протоці наприкінці листопада минулого року. Росіянам вистачило розуму замалювати стару назву корабля, перейменувати його на NIKA SPIRIT і впевнено пришвартуватися до українського берега.

 

Судно арештували, його сучасний екіпаж, який у торішньому зіткненні в Керч-Єнікальському каналі участі не брав, відправили на історичну батьківщину, а на наших теренах зависло кілька питань. По-перше, чому російські пропагандисти не зчинили лемент про «хохлов-піратов»? По-друге, як це вплине на процес повернення наших військовополонених з РФ? По-третє, здивувала несподівана сміливість верховного головнокомандувача, бо проведення подібних операцій на рівні мічмана не вирішуються.

 

Можливо, Зеленський заручився більшою підтримкою США, бо з посольства його вже похвалили. "Те, як Україна повела себе у інциденті з танкером, говорить про те, що нова влада має намір захищати інтереси країни не лише твердо, а й гуманно і відповідно до міжнародних норм. Це хороший прецедент для мирного вирішення спорів", – прозвучало з амбасади Сполучених Штатів.

 

Під санкціями ходять понад триста російських суден, тому варто уважно дивитися, хто хоче припаркуватися в наших портах, і вживати заходи.
 

 

Суд  тижня

 

 

Окружний адміністративний суд Києва мав би потрапити в підручник з дисципліни «так робити не можна» ще після того, як поновив на посаді одіозного фіскала Насірова. Але у компетентних органів до цієї загадкової і непотоплюваної структури руки дійшли лише тепер.

 

В ОАСК відбулися обшуки, після чого очільники НАБУ Артем Ситник та Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк оприлюднили на брифінгу фрагменти прослуховування керівництва ОАСК, з яких виявилося, що на вітчизняних суддів тавра ставити ніде. Потім Горбатюк з сумом повідомив: «Зловживання настільки масштабні, порушень настільки багато, що нереально все знищити. Але найбільш важливі докази, які прямо можуть свідчити про причетність, напевно, вже знищені. Утім, є докази, які непрямо свідчать про зловживання, але до них нам треба ще добратися».

 

Тепер ситуація може розвиватися за двома діаметрально протилежними сценаріями. Справу можуть акуратно запхати під ковролін, бо від «окружних» сморід має шанс розповсюдитися по всій системі, і невідомо, які скелети повилізають з шаф. Проте є варіант, що нова влада вчинить показову обструкцію хоча б шефу ОАСК Вовку і найбільш забрьоханим суддям, аби показати, якими ж паскудниками була влада стара.

 

29.07.2019