На Тернопіллі облаштують сміттєсортувальний комплекс.

 

 

У селі Малашівці Зборівського району планують обладнати сміттєсортувальний комплекс. Під його будівництво, а також упорядкування й утримання наявного сміттєзвалища виділили земельну ділянку комунальної власності площею 17,5 гектара. Відповідне рішення ухвалили на сесії Тернопільської міської ради.

 

Торік земельну ділянку в Малашівцях, де розташований сміттєвий полігон, закріпили за Тернопільською міською радою. Відтак було розроблено паспорт полігону, після чого оголосили конкурс на пошук інвестора для облаштування там сучасного сміттєсортувального комплексу.

 

Переможцем конкурсу стало ТОВ «Еко-лідер Т», що входить у групу компанії «Кліар Енерджі» і яка понад 4 роки займається утриманням сміттєзвалищ та має 14 біогазових установок на всій території України. Минулого року саме компанія "Кліар Енерджі" виграла конкурс і у Львові, але не на сортування і переробку сміття, а на всі роботи з дегазації сміттєзвалища у Грибовичах.

 

Так сміттєзвалище у Малашівцях виглядає зараз

 

У міськраді Тернополя очікують, що сміттєсортувальний комплекс дасть змогу вирішити щонайменше кілька проблем. По-перше, після впорядкування території, встановлення необхідного обладнання, освітлення й огородження Малашовецький полігон відповідатиме сучасним вимогам і стандартам. По-друге, оскільки компанія-переможець не лише відсортовує тверді побутові відходи, а й відкачує небезпечний газ метан, це дозволить значно зменшити обсяги сміття. І по-третє, після передачі в оренду земельної ділянки, де розміщений Малашовецький полігон, з бюджету громади більше не витрачатимуть коштів на його утримання, адже тепер цим займатиметься компанія-інвестор. Натомість вивільнені гроші можна буде спрямувати на інші потреби міста.

 

Нагадаємо, торік у вересні тодішній голова Тернопільської ОДА Степан Барна підписав розпорядження «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення управлінню житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР земельних ділянок на території Малашівської сільської ради Зборівського району». Відтоді міська рада Тернополя отримала офіційні підстави для проведення комплексу заходів щодо утилізації сміття на цьому полігоні.

 

Сміттєзвалище у Малашівцях зараз

 

Сміття на полігон у село Малашівці вивозили ще з 1977 року. Попри заборону ще наприкінці 1990-х екологів та епідеміологів, його досі експлуатують. Територія сміттєзвалища перебуває у так званому другому поясі санітарної охорони Верхньо-Івачівського водозабору, звідки постачають воду для понад 70% мешканців обласного центру, – нагадує «Укрінформ». Тож існує постійна загроза потрапляння забруднювальних речовин зі звалища у водоносні горизонти. Нині на звалищі накопичилося понад 14 млн кубометрів відходів. Малашівці для Тернополя — це щось таке, як Грибовичі для Львова. Скупчуване десятиліттями сміття, яке загрожує екології регіону й викликає природнє обурення місцевих громад. Мешканці Малашівців час від часу влаштовували з цього приводу протести, перекриваючи дорогу, яка веде на сміттєзвалище.

 

26.07.2019