Країни Євроунії досягли згоди щодо заборони одноразових пластикових виробів.

Низка таких товарів буде заборонена вже через два роки.

 

 

У Європейській Унії будуть заборонені одноразові пластикові тарілки і столові причандалля, соломинки для пиття, тонкі пакети та інші вироби із пластику разового користування. Про те, що представники Європейського парламенту і країн ЄУ узгодили деталі заборони, спрямованої на редукцію пластикових відходів, повідомив зранку в середу, 19 грудня, уряд Австрії, котрий цих півроку головує в Євроунії.

 

«Вдалося! Ми досягли єдності з Європарламентом і Єврокомісією щодо заборони одноразового пластику! Це великий крок за головування Австрії в Єврораді в боротьбі проти забруднення пластиковими відходами», – написала в мікроблозі Twitter австрійська міністерка сталого розвитку та туризму Елізабет Кьостінґер (Elisabeth Köstinger).

 

Ціла низка одноразових продуктів, альтернативи яким вже існують, повинні бути повністю заборонені на території країн-членів ЄУ вже з 2021 року. Через п'ять років після початку дії цих правил пластикові пляшки будуть продавати тільки з прикріпленими до них кришками. Крім того, низка одноразових продуктів, що містять деяку кількість пластику, зокрема вологі серветки, в обов'язковому порядку будуть супроводжуватися вказівками про негативну дію на навколишнє середовище.

 

Наприкінці жовтня за відповідну пропозицію Єврокомісії проголосував Європейський парламент. За планами, до кінця 2025 року 90 відсотків одноразових пластикових пляшок повинні підлягати переробці.

 

За даними Європарламенту, на частку пластику припадає три чверті всього сміття в світовому океані. В ЄУ одноразові вироби з пластику становлять приблизно половину обсягу сміття на пляжах.

19.12.2018