СБУ звільнила російських моряків, затриманих із танкером в Ізмаїлі.

 

Служба безпеки України звільнила моряків російського танкера NEYMA, котрий брав участь у блокуванні українських військових кораблів у Керченській протоці у 2018 році. Українські правоохоронці констатували, що команда судна не порушувала закону, отож їх відпустили до Росії.

 

 

Про це йдеться у повідомленні СБУ.

 

"Під час проведення слідчих дій встановлено, що екіпаж танкера, який перебував на борту, не порушувавав норм морського права та законів України, тому підстав для їхнього затримання виявлено не було. Дотримуючись українських законів, не порушуючи прав та свобод російських моряків, їм надано безперешкодну можливість повернення додому до своїх родин", – поінформували у спецслужбі.

 

"Україна є правовою державою, яка сумлінно дотримується норм морського міжнародного права та рішень Міжнародного трибуналу ООН із морського права", – зазначили в СБУ.

 

Служба безпеки України спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер NEYMA в Ізмаїлі 25 липня. Згідно з інформацією українських прикордонників, танкер зайшов у порт із назвою NIKA SPIRIT.

 

Українська спецслужба нагадує: у листопаді 2018 року Росія блокувала рух українських військових кораблів через Керченську протоку за допомогою танкера NEYMA (ІМО 8895528, MMSI 273347000, прапор РФ). "Такі незаконні дії сприяли насильницькій, із застосуванням зброї зупинці та захопленню прикордонниками ФСБ РФ українських військових кораблів разом із 24 членами екіпажу", – прокоментували в СБУ.

 

У четвер увечері уповноважена Росії з прав людини Татьяна Москалькова закликала Україну звільнити моряків. Міністерство закордонних справ РФ пригрозило "наслідками" у випадку, якщо виявиться, що моряків узято в заручники.

 

Головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко вважає дії українських правоохоронців виправданими. 

 

"Екіпаж відпустили абсолютно правильно – бо він не має жодного відношення до цієї історії. Коли 25.11.18 цим судном перекривали Керченську протоку, воно було на відстої ще з січня 2017 на Керченському судноремонтному заводі. При тому фірма, що була тоді власником, перебувала у стані ліквідації (банкрутство). І тоді, скоріш за все, там зовсім не було екіпажу (бо його виштовхали буксирами, він не був на ходу). Зараз в танкера новий власник. І новий екіпаж", – розтлумачив Клименко.

 

"Впевнений, що компанії-власнику, що купила судно у лютому 2019 року, – це ALTOMAR SHIPPING LTD ul Telmana 47A, Gelendzhik, Krasnodarskiy Kray, 353460, Russia, – всунули його, скоріш за все, задешево, аби щось отримати. Продавцем був ліквідатор майна, бо попередній власник збанкрутував. Новий власник не мав жодного відношення до інциденту під мостом, тому спокійно йшли на ремонт чи огляд після придбання судна в Ізмаїл. Чому в Ізмаїл? Бо там дешевше, ніж в РФ", – пояснив експерт.

 

26.07.2019