Далеке-близьке минуле – археологічні дослідження у центрі Львова.

На площі Галицькій у Львові завершили археологічні дослідження на місці демонтованого фонтану "Кульбаба".
 


Фото: Гал-інфо

 

Про це повідомили фахівці "Рятівної археологічної служби", які протягом півтора місяця займалися розкопками у центрі міста. Археологам вдалось віднайти давні мури, що є фундаментом костелу Воздвиження Чесного Хреста, спорудженого 1539 року, монету ХІV ст., перстень, ключ, кераміку й частину давньої дороги, повідомляє "Гал-інфо".

 

 

Юрій Лукомський, археолог, доцент кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини "Львівської політехніки", пояснив, що ця ділянка має великі перспективи дослідження, адже на цьому місці виявлено вже багато поховань, які розкажуть про побут та релігійні практики міщан з 1530-х до 1800-х років.

 

 

Як виявилося, фундамент костелу Воздвиження Чесного Хреста має восьмигранну форму, а чи не єдине його зображення знаходимо на гравюрі 1770-х років, що прикрашає Грамоту про закінчення львівського цеху римарів. Сьогодні ця грамота є у фондах Львівського історичного музею.

 


Фото: Рятівна археологічна служба

 

 

Під час археологічних досліджень також вдалося знайти цінний рухомий матеріал. "Ми знайшли монету ХІV ст., ймовірно, часів Людовика Угорського або Казимира ІІІ. Цікавий датуючий матеріал з дерев’яного прошарку. Ми виявили щитковий перстень, який ще потрібно відчистити, знайшли ключ від замка кінця ХІІІ-ХІV ст. Маємо кераміку, яку точно датуємо ХІІІ ст.", – розповів археолог Остап Лазурко.

 

 

Не менш цікавою була знахідка фрагментів дерев’яного мощення, яке за першим припущенням могло свідчити про існування на цьому місці дороги, яка вела до Галицької брами. Проте подальші дослідження показали, що дерв'яні фрагменти є залишками колишньої міської каналізації.

 

 

За словами Юрія Лукомського, після закінчення археологічних досліджень до справи мають взятися архітектори, які повинні скорегувати наявний план впорядкування площі чи розробити новий. Для цього археологічної інформації є цілком достатньо.

 

 

Костел Воздвиження Чесного Хреста був споруджений навпроти Галицької брами міста. Його побудували у 1530-х роках, а розібрали наприкінці XVIII ст. разом з міськими укріпленнями. Відомо, що при церкві був невеликий цвинтар.

 


Фото: прес-служба ЛМР

 

Нагадаємо, що давні мури костелу та матеріальні знахідки виявили на початку червня під час реконструкції фонтану «Кульбаба», де, згідно з проєктом, має з’явитися сухий фонтан з вільним доступом до води, передає прес-служба ЛМР.

 

23.07.2019