Дві третини росіян назвали себе українолюбами.

 

Дві третини росіян (68%) заявляють про своє добре ставлення до України. Зокрема, 12% мешканців Росії ставляться до України дуже добре, а 56% – радше добре.

 

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Всеросійським центром дослідження суспільної думки ("ВЦИОМ").

 

 

Кожен п'ятий зізнається в неприязному ставленні до України: 12% трактують нашу державу радше погано, а 9% – дуже погано.

 

Запитані соціологами про власні відчуття щодо українців, 20% росіян сказали, що відчувають розчарування, 20% – симпатію, 19% – байдужість, 17% – повагу, 16% – жалість.

 

48% росіян вважають, що наразі між мешканцями РФ та України є більше того, що ділить, а 36% – того, що єднає.

 

Для росіян Україна – то є братська країна (30%) і просто сусід (28%). А 12% трактують Україну як джерело загрози.

 

У лютому російський "Левада-центр" проводив дослідження ставлення росіян до українців – 34% сказали, що налаштовані до сусідської країни добре або дуже добре. При цім 55% описали своє ставлення як погане або дуже погане. 

 

Паралельне соціологічне дослідження, проведене КМІСом із аналогічними запитаннями про стосунки українців із РФ, продемонструвало, що 57% громадян України мають до країни-агресора добре ставлення.

 

 

Згідно зі спостереженням соціологів, ставлення України та РФ одне до одного зіпсувалося після початку анексії Криму. Упродовж минулих років серця українців щодо Росії поступово танули, натомість росіяни зберігали вороже ставлення. Відтак, опитування "ВЦИОМ", можливо, свідчить про зміну тренду в російській громадській думці.

 

17.07.2019