Іванну Климпуш-Цинцадзе не пустили на саміт Україна-ЄС у Києві.

 

Віцепрем'єрку з європейської та євроатлантичної інтеґрації Іванну Климпуш-Цинцадзе не пустили на саміт Україна-ЄС, котрий у понеділок відбувся в Києві. Служба охорони попросту не знайшла пані Іванни у списках запрошених, а працівники протоколу відмовилися зарадити представниці уряду.

 

 

Про це Климпуш-Цинцадзе повідомила на своїй сторінці у Facebook.

 

"Ситуація абсурду", – охарактеризувала вона.

 

Пані Іванна підкреслила, що її офіс займався підготовкою саміту. "Завжди під час зустрічей високого рівня між Україною та ЄС є присутнім той, хто відповідає за роботу на цьому напрямку, підготовку та формування порядку денного, підготовку напрацювань до основних підсумків. Так повинно відбуватися до початку повноважень нового уряду, незважаючи на виборчий чи перехідний період. Це не політична забаганка, а обов'язок державного чиновника", – наголосила вона.

 

Климпуш-Цинцадзе підозрює, що капості походили від Володимира Гройсмана. Вона звинуватила голову уряду в саботажі.


"Очевидно, що голова уряду провів якісь неофіційні комунікації та вилучив мене зі списку делегації. Тому я роблю висновок, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман фактично не зацікавлений в розвитку стабільних взаємин Україна-ЄС. Я це трактую як саботаж, який підриває і послаблює позицію України в діалозі з Євросоюзом", – обурилась віцепрем'єрка.

 

Пані Іванна вважає, що до скандалу могла спричинитися і недосвідченість Банкової.

 

"Очевидно, що команда Офісу Президента Володимира Зеленського не знає до кінця механізмів підготовки саміту та його документів, не встигає відслідкувати події та повелася на інтриги очільника уряду. Як на мене, це є негативним сигналом для співпраці з ЄС і тривожним дзвіночком, оскільки команда, яка працює над щоденними завданнями євроінтеграції, відсторонена від участі в головній події року в цій сфері", – вважає вона.

 

Климпуш-Цинцадзе супроводжувала Зеленського під час його поїздки до Брюсселя

 

У відповідь речник Гройсмана Василь Рябчук заявив, що список гостей визначав Офіс Президента.

 

"Дуже дивно, що профільний урядовець не знає: склад делегації на саміт Україна-ЄС формує Президент, а не прем'єр-міністр", – написав він у Facebook.

 

Команда голови уряду вважає скандал "грою кандидата в народні депутати від партії Петра Порошенка з сумнівною метою набрати додаткових балів".

 

Речник Гройсмана оприлюднив фотокопію документа, згідно з котрим сама Климпуш-Цинцадзе і вносила пропозиції щодо складу учасників.

 

За якийсь час віцепрем'єрка відповіла на закид команди Гройсмана: її прізвище таки фіґурувало в списку учасників. "Хтось хоче подати інфо, ніби я сама себе викреслила", – посміялася Климпуш-Цинцадзе, оприлюднивши копію списку запрошених.

 

Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко запевняє, що Офіс голови уряду таки ні до чого – за справу відповідальна Банкова.

 

"Я вважаю що профільний віцепрем'єрміністр має бути на саміті. І давайте просто оперувати фактами: 1) ми подали офіційно її в делегацію – "так"; уряд затверджує делегацію на саміт – "ні", – пояснив Саєнко.

 

Увечері в понеділок під час телевізійного шоу на каналі ICTV прем'єр Гройсман заявив, що покладає відповідальність за скандал на Петра Порошенка.

 

З його слів, ситуація могла би виправитися, якби йому просто зателефонували. "Замість того, щоб передзвонити мені і сказати, що є якась технічна проблема, когось не пускають – я вжив би заходів, щоб врегулювати цю проблему, якщо б я про неї знав, – замість цього віцепрем'єрміністр йде і влаштовує скандал прямо на вході в Маріїнський палац", – сказав Гройсман.

 

Голові уряду не сподобалося, що на місці вже пантрували журналісти. "Мене це наводить на думки, що було бажання не взяти участь в роботі саміту, а було бажання влаштувати політичний скандал. Що і сталося. Автора цього скандалу я знаю. Це Петро Олексійович Порошенко, на превеликий жаль", – заявив прем'єр.

 

Керівник Офісу Президента Андрій Богдан пореготав із перепалки між урядовцями: "Кабінет Міністрів, запам’ятайте! ПреЗедент керує зовнішньополітичною діяльністю держави)))", – написав Богдан у Facebook. Фактично, він підтвердив, що за авантюрою стояла Адміністрація Президента.

 

Наприкінці червня Президент України Володимир Зеленський виступив із критикою міністра закордонних справ Павла Клімкіна через жорстку ноту МЗС у бік Росії. Зеленський обурився тим, що МЗС не погоджує з ним дипломатичних нот і затявся на тому, що саме він відповідає за зовнішню політику в державі.

 

09.07.2019