Росія видала Україні політв'язня для того, щоб він сидів тут у тюрмі.

 

Український політв'язень Сергій Літвінов, засуджений у Росії за сфабрикованими звинуваченнями, вже п'ять місяців відбуває покарання в Україні. Росіяни дозволили його вивезти на батьківщину за Конвенцією про видачу засуджених. Наразі Літвінов шукає способу вийти на волю.

 

Про це повідомляє "Громадське", котре знайшло Літвінова в колонії у Харкові.

 

 

Як сказав сам Літвінов, він відбуває тут покарання із 1 березня 2019 року. Цю саму інформацію підтвердило й керівництво Диканівської колонії №12. 

 

Стаття, за якою Літвінов відбуває покарання, та сама, за якою його засудили в Росії, – розбій.

 

У Росії Сергій пробув у в'язниці 5 років. Керівництво Диканівської колонії підтвердило, що йому залишилося ще 3,5 роки відсидіти тут.

 

Відповідаючи на запитання, як він потрапив в Україну, Літвінов відповів: "Я сам не розумію, що тут роблю. Мене депортували на батьківщину з Магадана. В Магадані в суді мені сказали, що Україна погодилась, аби я відбував термін вдома. Але Україна не могла такого сказати. Привезли мене в Старобільськ у СІЗО, засідання Біловодський суд [Луганської області] проводив без мене, і суд вже мене відправив сюди у виправну колонію".

 

Літвінов додав, що написав лист з проханням помилування Президенту України Володимиру Зеленському. Керівництво колонії підтвердило, що документи на помилування 27 червня направили в Київ.

 

Українська правозахисниця Марія Томак підтвердила: Літвінова видали Україні за Конвенцією про видачу засуджених, котра передбачає, що батьківщина в'язня може прийняти його для відбування покарання, визначеного іншою країною. 

 

"Коли людину переводять для відбування покарання з РФ, то це не означає, що його можна автоматично звільнити. Бо є закон і є процедури", – пояснила вона.

 

Томак додала, що правозахисники багаторазово доносили до близьких укранських політв'язнів думку, що повернення поневолених через інструмент конвенції є непевним варіантом.

 

"Ми сто разів про це говорили як про застереження для родин, які подавали заяви на переведення для відбування покарання (в народі – "на екстрадицію", що є абсолютно інакшою процедурою) і вважали, що це автоматично означає звільнення. Ні, не означає", – зазначила Томак у своєму дописі на Facebook.

 

Правозахисниця підтвердила: наразі тривають підготовчі роботи для звільнення Літвінова з-під варти. На її думку, сплеск скандалу довкола Диканівської колонії лише шкодить справі.

 

Водночас Марія Томак додала: якщо Літвінова таки звільнять з-під варти, то застосування Конвенції як інструменту повернення політв'язнів на батьківщину фактично вичерпається: Росія більше не дозволить нікого вивозити.

 

"Щодо Літвінова – то його звільнять. Але Росія в Україну більше нікого не передасть. Бо при переведенні український суд підтвердив вирок російського, а держава дала гарантії, що особа відбуватиме покарання. Тепер, найімовірніше, можливості бути переведеним для відбування покарання в Україну будуть позбавлені всі громадяни України, яких засуджують російські суди", – резюмувала правозахисниця.

 

Уродженця села Комишне Луганської області Сергія Літвінова затримали влітку 2014 року в Ростові-на-Дону, коли він там лікувався – у нього було запалення щелепи, а лікарня в Станиці тоді була захоплена бойовиками самоназваної "ЛНР". 

 

Росіяни його звинуватили в тому, що він у складі українського батальйону "Дніпро-1" "вбивав мирних мешканців у селах Луганщини".

 

Літвінову загрожувало 25 років ув'язнення. Адвокат Віктор Паршутікін зміг домогтися зміни статті на "розбій", довівши, що жертв із такими прізвищами, які були в матеріалах справи і яких нібито вбив Літвінов, не існувало в принципі. Подібно, і батальйон "Дніпро-1" ніколи не воював у Луганській області.

 

Урешті, суд Ростова визнав його винним у тому, що він нібито вкрав для потреб батальйону два автомобілі. На суді ж був підставний потерпілий, чиї автомобілі нібито пропали.

 

"Я ніколи не бачив цього чоловіка і ніколи нічого не крав, я простий колгоспник", – виправдовується Літвінов.

 

Адвокат Паршуткін довів, що Літвінова катували на допитах і при затриманні.

 

Суд Ростова визнав Літвінова винним у розбої і засудив до 8,6 років ув'язнення. У 2016-му його етапом переправили в колонію Магадана. 

 

Сергій Літвінов розповів, що в колонії його ніхто не провідує. "Тут ви до мене перші приїхали, і ще мій адвокат приїжджає", – сказав він "Громадському".

 

Родичі не можуть через фінансову скруту приїжджати до нього з передачами. "Мені потрібна і їжа, і одяг, і взуття, і сигарети, засоби гігієни, білизна – ви ж передасте це туди, в Київ?" – звернувся Літвінов до журналістів.

 

28.06.2019