У Вінниці помер активіст, важко травмований під час перепалки з поліцією.

 

Активіст партії "Громадянська позиція" Олександр Комарніцький помер унаслідок важких поранень після 12 днів у комі. Чоловік отримав летальні ушкодження 11 червня під час конфлікту із поліціянтами: до Комарніцького застосували фізичну силу після того, як він відмовився виступити понятим для слідчо-оперативних дій.

 

 

Про смерть Олександра повідомив керівник Вінницької обласної організації партії "Громадянська позиція" Сергій Гайструк.

 

"Зупинилося серце чудової людини, палкого патріота України, Олександра Комарніцького. Трагедія, яка червневого вечора сталася на вулиці нашого міста... Поліція, яка повинна охороняти спокій і мирне життя громадян, побила Сашу до стану, який став смертельним. За що? Тільки за те, що відмовився свідчити про те, про що не мав уявлення і за що не дозволяло його мудре сумління", – написав Гайструк у Facebook.

 

Сам Анатолій Гриценко закликав суворо покарати поліціянта, причетного до побиття, а також звільнити керівництво Нацполіції у Вінницькій області.

 

 

Голова Національної поліції України Сергій Князєв повідомив у понеділок: начальника поліції Вінницької області Юрія Педоса відсторонено із посади на час службового розслідування.

 

Чотирьох поліцейських керівників – від начальника територіального відділу поліції до безпосереднього керівника – теж відсторонено. 

 

Наразі готують матеріали на звільнення заступника начальника обласної поліції, який відповідав за роботу з особовим складом.

 

"Наголошую, що поліція не покриває негідників. Ми докладаємо максимальних зусиль, аби розслідування було прозоре та швидке. Негідники, які паплюжать звання поліцейського та дискредитують службу, будуть відповідати перед законом", – запевнив Князєв.

 

Розслідуванням кримінального провадження займається Державне бюро розслідувань. Напередодні суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Втім, слідчі Державного бюро розслідувань готують апеляцію.

 

11 червня приблизно о 23:00 у Вінниці поліціянт спричинив фатальне ушкодження Комарніцькому під час проведення слідчих дій.

 

Лідер партії Анатолій Гриценко невдовзі після інциденту звинуватив поліцію у важкому пораненні соратника.

 

Згідно з версією поліції, Комарніцький отримав смертельне поранення внаслідок падіння. А поліціянт буцімто намагався вмовити його виступити у ролі понятого.

 

"Минулого тижня у Вінниці поліція зупинила чоловіка, у якого було виявлено гранату РГД-5 із запалом. Співробітник поліції попросив одного з перехожих бути присутнім під час слідчих дій як понятий. На що вінничанин відмовився та некоректно висловився. Зав'язався словесний конфлікт, поліцейський застосував фізичну силу, чоловік впав та вдарився головою об асфальт. Співробітник поліції надав першу медичну допомогу та викликав швидку", – переповіли у поліції.

 

24.06.2019