Зеленський підписав указ про реорганізацію АП на Офіс Президента.

 

Президент України Володимир Зеленський видав указ про реорганізацію Адміністрації Президента. На місці АП постане Офіс Президента, котрий Зеленський, згідно з анонсом Банкової, перенесе в іншу будівлю – Український дім на Європейській площі.

 

На Банковій – вітер змін

 

В указі №417/2019, опублікованому на сайті голови держави, першим пунктом зазначено: "Утворити Офіс Президента України шляхом реорганізації та скорочення чисельності працівників Адміністрації Президента України".

 

"Офіс Президента України є постійно діючим допоміжним органом, основним завданням якого є організаційне, правове, консультативне, інформаційне, експертно-аналітичне та інше забезпечення здійснення Президентом України визначених Конституцією України повноважень", – зазначено в документі.

 

У четвер вранці команда Зеленського оприлюднила відеоролик про концепцію реорганізації АП та переїзд Офісу Президента у нову будівлю – Український дім на Європейській площі. Першоджерелом виступила сторінка "Команди Зеленського", котру штаб теперішнього голови держави створив іще для президентських виборів.

 

Один із героїв відео, голова АП Руслан Богдан, каже в розмові зі Зеленським, що реформування Адміністрації Президента передбачається як "матеріальне", так і "ментальне". Пан Богдан нарікає на "золото і бахрому". Вважає, що офіс слід перетворити з "рудимента радянської системи" на "сучасний європейський офіс".

 

Віктор Ющенко, як і Володимир Зеленський, теж починав із перейменування АП

 

Заступник голови АП Руслан Рябошапка розповів, що логіка змін передбачає, по-перше, зміну назви – із "адміністрації" на "офіс". По-друге, ОП перестане виконувати функції куратора та “паралельного Кабінету міністрів", а стане органом, котрий консультуватиме голову держави – готуватиме аналітику, моніторинг, збиратиме відгуки.

 

Пізніше герої відео показали Зеленському візуалізальну концепцію нового офісу. Архітектор Іван Юнаков запевнив, що офіс матиме добре освітлення, в ньому буде багато простору і скла, він має низку переваг – активу залу, місце для коворкінґу тощо.

 

В Українському домі планують облаштувати зону, котра залишиться доступною для відвідувачів. Згідно з концепцією команди, в коворкінґу зможуть працювати сторонні люди, робочі групи.

 

Володимир Зеленський нагадав проектувальникам, що йому пообіцяли облаштувати і кафе для відвідувачів – Президент хотів би бачити там фаст-фуд Starbucks.

 

Також Зеленський виступає за створення окремого місця для протестів під Офісом Президента. Члени команди зазначили: то має бути таке місце, котре би не дозволило паралізувати роботу цілої структури (добре, ще не докототилися до ідеї часів Кучми та Януковича з винесенням масових протестів за межі міста, – Z).

 

 

При цім голова АП Андрій Богдан ствердив, що на переїзд і облаштування робочої зони ОП не витратять бюджетних коштів. З його слів, на реорганізацію підуть грантові кошти з Заходу.

 

“Основне – це буде за рахунок грантів європейських організацій, ЄС. І дасть можливість нам збільшувати зарплати, і не давати додаткове навантаження на державний бюджет”, – сказав він. Богдан додав, що "ми налаштовані на зменшення грошей, які витрачає бюджет".

 

Зі слів Володимира Зеленського, будівлю Адміністрації Президента на вулиці Банковій планують передати на потреби музею.

 

Згідно з указом Президента, очолювати офіс буде керівник Офісу Президента.

 

У структурі ОП передбачено посади першого заступника і "звичайних" заступників керівника, а також керівника апарату. 

 

Дорадчі функції виконуватимуть перший помічник, помічники, радники.

 

На службі в Володимира Зеленського будуть уповноважені Президента і представники Президента.

 

Також у офісі як окремі структурні одиниці діятимуть кабінет Президента і навіть кабінет керівника Офісу Президента.

 

Інтер'єр Українського дому

 

Президентський офіс матиме 8 директоратів: з питань правової політики; з питань зовнішньої політики; з питань національної безпеки та оборони; з питань юстиції та правоохоронної діяльності; з питань регіональної політики та децентралізації; з питань економічної політики; з питань внутрішньої та гуманітарної політики; з питань інформаційної політики.

 

Також у офісі діятиме 10 департаментів (документального забезпечення; з питань державного протоколу та церемоніалу; з питань громадянства, помилування, державних нагород; з питань звернень громадян; доступу до публічної інформації; управління персоналом; інформаційних технологій; забезпечення зв'язків із парламентом та урядом; департамент забезпечення діяльності уповноважених, представників та роботи офісу Президента; режимно-секретний департамент.

 

Володимир Зеленський довірив керівнику своєї канцелярії подати проєкт положення про Офіс Президента впродовж двох тижнів. Він також утворив комісію з реорганізації Адміністрації Президента.

 

Фінансове, матеріально-технічне та інше забезпечення діяльності Офісу Президента України здійснюватиме Державне управління справами.

 

20.06.2019