Bellingcat назвала імена 12 осіб, причетних до трагедії MH17.

У списку з’явилися нові імена бойовиків, про котрих раніше ніде не згадувалося.

 

 

Дослідницька пошукова мережа Bellingcat назвала імена бойовиків, відповідальних за катастрофу малазійського авіалайнера  на Донбасі, який летів рейсом MH17. Відповідний звіт організація оприлюднила у середу, 19 червня.

 

«Ми намагалися встановити особи більшості фігурантів прослуховувань СБУ, які раніше були невідомі широкому загалу. У цій доповіді наводиться контекст перехоплених телефонних перемовин і встановлюються нові потенційні підозрювані у збитті MH17»,– повідомили розслідувачі.

 

Серед нововиявлених осіб – бойовики, які несуть безпосередню відповідальність за хибне визначення MH17 як цілі, а також за супровід і розгортання ракетної установки «Бук», яка збила MH17. Серед цих людей: Леонід Харченко (позивний «Крот»), Олег Пулатов («Гюрза», «Халіф»), Едуард Гілазов («Рязань»), Олег Шарп («Змєй»), Сергій Поваляєв («Боцман»), Валерій Стельмах («Найомнік»), Ігор Українець («Міньор») і Олександр Семенов («Санич»).

 

Всі ці люди, за винятком Гілазова (загинув 27 липня 2015 року) і Поваляєва (загинув 6 січня 2016 року), все ще живі й мешкають або в Росії, або на окупованій території в Україні.

 

Відомо також, що доставкою «Бука» на окупований Донбас керував російський офіцер Сергій Дубінський на прізвисько «Хмурий». Він також керував евакуацією «Бука» назад до Росії.

 

Також у списку є імена вже відомих бойовиків – тих, котрі на той момент обіймали певні «владні посади» в різних угрупованнях «ДНР», наприклад, Ігоря Стрєлкова (Гіркіна) і Олександра Ходаковського. Більшість з фігурантів цього списку – росіяни.

 

Нагадаємо, що рейс авіакомпанії Malaysia Airlines Амстердам-Куала-Лумпур був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. У тій трагедії загинули 298 пасажирів і членів екіпажу літака. За висновками слідства, авіалайнер був збитий ракетою класу «земля-повітря», випущеної зі ЗРК «Бук», який належав російській військовій частині з-під Курська.

 

19.06.2019