Голландські медії опублікували прізвища чотирьох підозрюваних зі справи MH17.

 

Голландський канал Nieuwsuur опублікував чотири імені ймовірних підозрюваних у причетності до збиття малайзійського літака рейсу MH17 у 2014 році.

 

Журналісти повідомили імена за день до оприлюднення нових подробиць розслідування Спільної слідчої групи (JIT). Поки що нема підтверджень, чи це ті імена, які завтра назве JIT, оскільки досі жодного імені офіційно не називали. Переклад сюжету каналу опублікувала українська колумністка Світлана Самборська.

 

 

У сюжеті фігурують такі люди:

Сергій Мучкаєв. Командир 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується в Курську. За версією журналістів, він відповідав за перевезення до українського кордону «Бука», яким збили літак.

Іван Без’язиков. Полковник ЗСУ, якого в Україні судять за звинуваченням у державній зраді. Він, можливо, сприяв перевезенню «Бука» до місця запуску.

Сергій Дубинський, «керівник» розвідки самопроголошеної «ДНР», ветеран ГРУ. Його вважають організатором застосування «Бука».

Олег Пулатов. Підполковник запасу російських Військово-десантних військ. Ймовірно, був залучений до перевезення «Бука» та організації охорони району падіння уламків збитого літака. За деякими даними, він перебував біля установки в момент пуску.

 

Нагадаємо, напередодні заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що Спільна слідча група готується виголосити перші підозри. 

 

"Імена буде оголошено. Буде пред'явлено підозри. Після цього має запрацювати сам кримінальний суд Схіпгола (Схіпгол, Нідерланди), який розглядатиме цю справу.... Це тільки верхівка. Звісно, потім кількість людей, які причетні до цього, буде набагато більшою, ніж ці чотири людини, яких буде оголошено", – розповіла Зеркаль.

 

Водночас, адвокат Без'язикова Віталій Титич спростовує інформацію, начебто його підзахисний є причетним до трагедії MH17. Зі слів Титича, Без'язиков потрапив у полон бойовиків – а йому інкримінують роботу на користь терористів під час перебування на окупованих територіях – уже після того, як відбулася трагедія з літаком "Малайзійських авіаліній".

 

 

"Я зустрічався з групою слідчою – JIT, Без'язикова допитали ще в 2016 році, а потім ми зустрічались з JIT, я передавав їм свідчення Без’язикова, вони просили уточнення, ми зустрічались в посольстві Нідерландів. Я, правда, не можу передати, про що саме там йшлось. Але вони цікавились, чи знає він щось про обставини, в яких він перебував в полоні в цих бойовиків, чи вони щось згадували про "Боїнг", – розповів адвокат у інтерв'ю "Громадському".

 

"Він потрапив в полон до того бандформування, яке могло помагати росіянам. Але ж він потрапив пізніше. Це очевидний фейк", – прокоментував захисник.

 

Зі слів джерела "Громадського" в українському слідстві, Івана Без’язикова не буде у списку з чотирьох підозрюваних, яких 19 червня оголосить Міжнародна слідча група (JIT).

 

Згідно з версією СБУ, Без’язикова завербували вже у полоні бойовиків руху "ДНР", куди він потрапив у серпні 2014 року, натомість малайзійський Boeing збили в липні 2014 року.

 

Без’язиков потрапив у полон після того, як він та ще двоє офіцерів нібито пішли до бойовиків з "білим прапором" і домовились про те, аби забрати тіла загиблих військових. Проте інші бойовики взяли їх у полон.

 

У липні 2016 року – майже після двох років полону – було оголошено про звільнення Без’язикова після "спецоперації СБУ".

 

Утім, вже у грудні 2016 року військового розвідника затримали за підозрою у державній зраді – його звинуватили у співпраці з бойовиками так званої "ДНР". Його взяли під варту – і відтоді він перебуває у СІЗО.

 

Згідно з даними Служби безпеки, Без’язиков передав бойовикам інформацію про пересування українських військовиків.

 

19.06.2019