Команда Зеленського прагне реанімувати результати Кучминого референдуму.

 

Постійний представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявив про те, що команда Володимира Зеленського розглядає варіанти імплементації референдуму 2000 року, ініційованого Леонідом Кучмою для проведення конституційної реформи. Зокрема, Стефанчуку йдеться про запровадження двопалатного парламенту та зменшення кількості народних депутатів.

 

Про це Стефанчук розповів в інтерв’ю виданню «РБК-Україна».

 

 

«Ми не готові сьогодні ігнорувати думку громадян, висловлену в 2000 році. Тоді було чотири питання, в тому числі про дві палати та скорочення кількості депутатів», – зазначив Стефанчук.

 

«Якщо ми виходимо з того, що ми з важливих питань повинні обов'язково враховувати думку народу, то ми не можемо ігнорувати думку, яка вже колись була висловлена. При цьому ми розуміємо, що той референдум проходив в інших політичних і соціальних умовах, при іншій редакції Конституції і т. д. Але ми і не можемо ігнорувати те, який відсоток громадян тоді за це проголосував (введення двопалатного парламенту в 2000 році підтримали 82,9% виборців, – Z). Тому в якості політико-правового підґрунтя ми будемо враховувати і той референдум», – заявив постпред Президента.

 

Руслан Стефанчук вважає референдум помічним інструментом. «Якщо навіть за законом ти не знаєш, як діяти, – запитай у народу. Коли Леонід Кравчук їхав підписувати Біловезькі угоди, він зробив правильну річ – запитав у народу. І він сам мені казав: "Я підписував ці угоди з легкістю, бо за мною стояла воля народу". Тому з особливо складних питань ми будемо питати у народу: про вступ до ЄС, про вступ в НАТО і т. д.», – розповів представник команди Володимира Зеленського.

 

Пан Стефанчук також розмірковує над моделлю, котра дозволить запровадити в Україні практику народного ветування. «В англійських акціонерних товариствах XIX століття був запроваджений чудовий підхід. Акціонери збиралися і виписували всі питання, які їх хвилюють. І кожен голосував не "за", але і "проти". І якщо якесь питання набирало більше, наприклад, 25 відсотків "проти", – це блокуюча меншість, питання тимчасово виносилося за дужки», – зазначив він.

 

Руслан Стефанчук додав, що команда Зеленського також пропонує петиційний механізм, «коли люди зможуть голосувати "за" і "проти" якоїсь ідеї». «Всі повинні мати можливість чітко висловитися з конкретного питання. Якщо великий відсоток проти – петиція відкладається. Це буде стосуватися менш важливих питань», – сказав представник Президента.

 

Стефанчук – перший за спиною Зеленського

 

Серед ідей – процедура ветування законів народом.

 

«Ми максимально включаємо ІТ-технології. Якщо Верховна Рада приймає рішення, яке не має серйозної підтримки народу, то перед передачею на підпис Президенту дається певний період, щоб воно пройшло процедуру народного вето. Якщо він набирає певний відсоток голосів проти, він повинен бути заветований», – пояснив Стефанчук.

 

При цім команда Президента не боїться повторення Brexit’у. «Скрипка – це річ, на якій можна зіграти красиву мелодію, а можна нею і вбити. Референдум – це річ, яка може призвести до Brexit, а може стати річчю, яка створює державу Україна», – зазначив представник Президента у ВР.

 

13.06.2019