Попри вибори

Поки різноманітні партії мірялися передвиборчими списками, в країні ставалися далеко не такі смішні речі. Огляд подій тижня в Україні

 

Гарант тижня

 

 

Зацікавлені у політиці розкладали свій пасьянс стосовно того, куди насамперед поїде новий президент України.

 

Тяжкохворі на Новоросію переконували, що пасувало б в першу чергу відвідати Кремль, де домовитися про… Ну, про щось домовитися. 

 

Єврооптимісти казали, що необхідно говорити з людьми, які живуть по той бік Шегинів і Чопа, бо в них нема претензій на Крим.

 

Володимир Олександрович вирішив поїхати в Брюссель і поговорити про щось там.

 

Візит до цивілізованих громадян вдався. З кимсь із тих людей президент України говорив анекдоти, бо так йому зручніше. Але без ляпів Зеленський не був би Зеленським. «Кричуще порушення мінських угод – застосування артилерії – свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами», – сказав Володимир цього разу.

 

Так само можна відновити контроль над дружбою білих ведмедів з пінгвінами. Російська сторона все може. Колись український президент почне думати, а потім говорити не анекдотами. Така надія ще існує в головах зацікавлених у політиці.

 

Пенсіонер тижня

 

 

Існує легенда, що Леоніда Даниловича його колеги, яких іменують «красниє дірєктора», випхали з Дніпропетровська тому, що він всім набрид власним зайвим красномовством і відсутністю адекватності у будь-яких процесах. Набридлий Леонід Данилович згодом їв ложкою мозок в якості прем’єр-міністра й обіцяв «позакручувати гайки», а потім став президентом.

 

Симпатяга з гітарою, який створив не дуже цікаву структуру з олігархами, тепер про щось домовляється в Мінську з росіянами.

 

«Не стріляти у відповідь» у виконанні Леода Даниловича прозвучало класно. Порошенкові закидали, аби його діти поїхали на фронт і воювали з окупантами. Зараз можна запропонувати Кучмі витягнути гітару і взути берці. З тяжким серцем він піде, візьме гітару і співатиме якусь страшну гидоту. Потім скаже про припинення війни, а згодом – що його слова неправильно зрозуміли.

 

Повернення Леоніда Даниловича у переговорний мінський процес було геніальним ходом, який доведеться ще дуже довго перетравлювати.

 

Вбивство тижня

 

 

Трагедія в Переяславі-Хмельницькому – за рамками здорового глузду. Поліцейські в стані сильного алкогольного сп’яніння стріляли з рушниці поблизу дитячого майданчика. Зрозуміти це неможливо, але це сталося – і п’ятирічна дитина загинула, бо «поліцейські в стані сильного алкогольного сп’яніння стріляли з рушниці поблизу дитячого майданчика».

 

З якогось дива реформованих у поліцейських міліціонерів почали на американський кшталт називати «копами». В американців існує менш симпатичне прізвисько для правоохоронних органів – pig. Ці тварини мають багато спільного з людиною, але не стріляють в дітей. А на пострадянському просторі можна пригадати термін «мусор», який досі виявляється актуальним.

 

Про майбутнє реформованих убивць і їхнього начальства, можливо, будуть згадувати, але навряд чи вбивство Кирила матиме критичні наслідки для керівництва тих, кого називають копами, а які є насправді мусорами. І словосполучення «необережне поводження зі зброєю» ми ще почуємо.

 

Кабмін тижня

 

 

Ідіосинкразію до НАК «Нафтогаз України» прем’єр-міністр Володимир Гройсман відчуває дуже давно. Тепер, коли Володимир Борисович вирішив поміняти свій статус із представника виконавчої влади у законотворця, НАК можна використовувати за всіма потребами.

 

«НАК "Нафтогаз" затвердив ціни, які вищі за ринкові, на червень. Це ж вони планують зробити на липень. Це неприпустимо, я підкреслюю. Тому ми розробили ще один нормативний документ, який не дасть можливості "Нафтогазу" зловживати своїм монопольним становищем, а вони монополісти, хотів ще одне слово додати – ненаситні. Я підкреслюю, що ми повинні привести їх до тями», – сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання уряду.

 

Спіч прем’єра заслуговує на внесення його у посібники для тих, хто має бажання стати народним депутатом. Ще кілька зібрань міністрів із подібними бештаннями «ненаситних» – і рейтинг Гройсмана виросте.

 

Горішня ілюстрація карикатура Володимира Казаневського

 

10.06.2019