В Ізраїлі знову розпущено кнесет.

Депутатам не вдалося вчасно сформувати урядову коаліцію.

 

 

Парламент Ізраїлю в середу, 29 травня, проголосував за саморозпуск. 74 депутати були за розпуск кнесету, ще 45 висловилися проти. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Причиною такого рішення стали невдалі консультації щодо створення урядової коаліції. Лідерові партії «Лікуд», чинному прем'єр-міністрові Біньямінові Нетаньягу вперше в історії країни не вдалося домовитися з потенційними коаліційними партнерами. Другі позачергові вибори до кнесету призначено на 17 вересня.

 

Нетаньягу мусів сформувати уряд до вечора 29 травня. Прем'єр-міністр мав намір створити кабінет із представників правих і релігійних партій, проте до встановленого терміну домовленості не було досягнуто.

 

Нагадаємо, що ізраїльський парламент раніше ініціював саморозпуск у грудні 2018 року, дострокові вибори пройшли в березні. За підсумками виборів очолювана Нетаньягу партія «Лікуд» і новий центристський блок «Кахоль-лаван» отримали по 35 депутатських мандатів (зі 120). Однак з урахуванням попередніх коаліційних домовленостей між партіями і блоками на виборах Нетаньягу забезпечив собі підтримку 65 депутатів.

 

Нетаньягу вважає, що головною перешкодою на шляху до створення коаліції став лідер партії «Наш дім Ізраїль» Авігдор Ліберман, котрий родом з Молдови. За цю партію голосують переважно вихідці з країн колишнього СРСР. Нетаньягу звинуватив Лібермана в тому, що той навмисне не захотів вступати з ним в коаліцію, щоб отримати більше крісел у кнесеті на позачергових вересневих виборах.

 

Біньямін Нетаньягу очолює ізраїльський уряд безперервно з 2009 року, раніше він обіймав посаду прем'єр-міністра в 1996-1999 роках.

30.05.2019