Святослав Літинський поскаржиться на російськомовний виступ Зеленського.

 

Львів’янин Святослав Літинський готує лист в Адміністрацію Президента щодо виступу Володимира Зеленського російською мовою під час конференції iForum, що триває в Києві 23 травня. Про це повідомляє "Твоє місто".

 

 

Літинський не відкидає позову проти Зеленського до суду – це залежатиме від відповіді на листа до АП. У листі ідеться про порушення Володимиром Зеленським ст. 10 Конституції України, в якій ідеться про державну українську мову.

 

"Є роз’яснення Конституційного суду про те, що українська мова є обов’язковою для використання під час посадових дій. Під час свого виступу Володимир Зеленський говорив "я як президент", тобто це не був приватний виступ", – каже Святослав Літинський. Він додає, що відповідь на лист очікує за два місяці.

 

Президент України Володимир виголосив свою першу публічну промову (після інавгураційної) російською мовою. Він вийшов на сцену в сорочці із закасаними рукавами, багато рухався, розмахував руками, жартував. Говорив своїм звичним “кварталівським” тоном, пише видання "Новинарня".

 

Доповідь “Гарант інновацій: створюємо майбутнє разом” він виголосив без суфлерів і папірців, при цьому виступ Зеленського супроводжувався відео- та фотоматеріалами на плазмі.

 

Головні тези Зеленського: на відміну від попередніх чиновників-ретроградів, він не обіцятиме 100500 заводів із випуску автомобілів “Тесла”, з’єднаних гіперлупом, а працюватиме на справжній прорив у високих технологіях.

 

Його мета – “уряд у смартфоні”, доступний для кожного українця, інтернет у кожному селі, смартфони для бабусь, соціальні ліфти для айтівців тощо.

 

На думку Зеленського, Україна за прикладом Африки може перескочити деякі етапи технологічної революції.

 

 

“Перед нами стоїть немало викликів учорашнього дня, але чому одночасно з цим ми не можемо говорити про майбутнє? Є нормальні світові всім відомі приклади. Ось мені подобається приклад Африки, яка успішно перескочила дротовий телефонний зв’язок і відразу перейшла до мобільного… Вони знайшли шлях, вони обминають ці ями вчорашнього дня”, – сказав новий президент.

 

У цьому контексті він визнав, що в Україні зараз багато проблем і багато “факапів”. Але, на думку президента, вони теж можуть стати шансами для змін.

 

“Ось вам приклади: за відсутності електромереж уряд може реально крокувати в сторону відновлюваної електроенергетики, за відсутності банківської інфраструктури – те, що реально у нас відбувається , – можна йти до цифрового банкінгу, за відсутності транспортної логістики треба йти до дронів“, – вважає Зеленський.

 

Серед іншого, Володимир Зеленський висловив нарікання на застарілі рамки безпеки, через які потрібно проходити для участі в заходах із президентом. Він оголосив, що стане першим замовником “стартапу” на заміну рамкам металошукачів.

 

Зеленський покликав на сцену керівника діджитал-напрямку його виборчої кампанії Михайла Федорова, запропонував поцілувати себе “в щічку”, тобто говорити в мікрофон на щоці в президента.

 

Федоров оголосив, що Зе-команда із понеділка запускає проект “Ліфт” – сайт, на якому IT-спеціалісти зможуть залишати свої резюме та опис проектів для діджиталізації урядування, без проходження бюрократичних процедур.

 

Зеленський висловив переконення, що для вирішення проблем і прориву в багатьох галузях Україні необхідні інновації.

 

“Насправді в нас дуже багато викликів. Я скажу кілька тез. Ми хочемо низьких тарифів – треба менше “бла-бла-бла” про це.Треба тягнутися до інновацій відновлюваної енергетики. Ми хочемо екологічно чистий і доступний транспорт – нам потрібно зробити інфраструктуру для електромобілів і безпілотників”, – сказав президент на iForum-2019.

 

“Ви самі знаєте, що без інновацій немає конкуренції, без конкуренції немає робочих місць, виробництва, податків”, – додав він.

 

Святослав Літинський – викладач факультету прикладної математики та інформатики ЛНУ імені Івана Франка. Став відомим завдяки громадській діяльності на захист мовних прав україномовних громадян — домігся через суд, щоб у його паспорті була тільки українська мова, реґулярно позивається з державними чиновниками, які іґнорують вимоги закону спілкуватися державною мовою, домігся від низки компаній маркування українською їхньої продукції.

 

23.05.2019