Прихильники прем'єра блокують будівлі судів у Вірменії.

Учасники акцій незадоволені тим, що на свободу випущено екс-президента Роберта Кочаряна.

 

 

У Вірменії прихильники прем'єр-міністра країни Нікола Пашиняна заблокували будівлі судів. Зокрема, був заблокований Єреванський суд, який в суботу, 18 травня, звільнив з-під варти колишнього президента країни Роберта Кочаряна. Заблоковані входи в інші суди в Єревані, в тому числі в будівлі Конституційного суду й Вищої судової ради. Про це повідомив вірменський інформаційний портал News.am.

 

Напередодні прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян закликав заблокувати в понеділок вранці входи в усі без винятку будівлі судів в республіці. Про це глава уряду Вірменії написав у Facebook.

 

Водночас прем'єр-міністр Вірменії оголосив про намір провести в країні судову реформу. «Настав час хірургічного втручання», – заявив Пашинян в понеділок, 20 травня, на нараді за участі військового, судового і політичного керівництва республіки. Прем'єр наголосив на необхідності провести перевірку всіх суддів «на відповідність займаній посаді», пояснивши, що «суспільство повинно мати повну інформацію про майно і зв'язки суддів». «Якщо необхідно провести конституційні реформи або загальнонародний референдум, то ми підемо і цим шляхом, щоб в кінцевому підсумку мати незалежну і чесну судову систему», – зазначив Пашинян.

 

Нагадаємо, що справу проти колишнього президента Вірменії Роберта Кочаряна і ще кількох колишніх високопоставлених чиновників країни було відкрито після «оксамитової революції» в квітні-травні минулого року, внаслідок якої уряд Вірменії очолив Нікол Пашинян. Кочаряну закидають причетність до подій 1-2 березня 2008 року. Тоді в Єревані внаслідок розгону демонстрантів загинуло десять осіб. Протести почалися після оголошення результатів президентських виборів, які опозиція вважала сфальшованими. Цікаво, що на акціях протесту 2008 року було заарештовано й нинішнього прем'єра Нікола Пашиняна. Він отримав сім років позбавлення волі за організацію заворушень і вийшов з колонії за амністією в 2011 році.

20.05.2019