Засуджено чеського капрала, котрий воював за російських терористів на Донбасі.  

Сам підсудний заперечує свою провину й подаватиме апеляцію.

 

 

Суд у чеському місті Пардубіце в п'ятницю, 17 квітня, визнав військовослужбовця Еріка Ешту (Erik Eštu) винним в участі в бойових діях на боці проросійських терористичних військ на сході України. Суд засудив його до трьох років позбавлення волі – щоправда, умовно і з відтермінуванням покарання на чотири роки. Водночас підсудного позбавлено військового звання капрала.

 

Відносна м'якість вироку обвинуваченому в терористичній діяльності була спричинена тим, що слідство не змогло довести його участі в конкретних терористичних актах. Про це повідомило видання České noviny.

 

В обвинувальному висновку говориться, що 2015 року Ешту отримав транзитну візу до Росії. На початку квітня він вилетів до Ростова-на-Дону, звідки автобусом доїхав до українського Донецька. Там він вступив до лав збройних формувань сепаратистів. За даними прокуратури, Ешту чотири тижні охороняв окопи, доглядав за зброєю і безпосередньо брав участь в обстрілах позицій ЗСУ.

 

Повернувшись на батьківщину, Ешту вирішив вступити на службу в десантні війська, але під час відбору розповів майбутнім колегам, як воював в Україні. Інформація про це дійшла до військової поліції, яка виявила в соціальних мережах фотографії Ешту в Україні, де він позував у однострої так званої «армії ДНР» з автоматом.

 

Сам Ешту на процесі запевняв, що їздив до Донецька в гості й не брав участі в бойових діях. Капрал стверджує, що стріляв з пістолета «в руїнах одного підземелля», а форму і зброю позичив для фотосесії. Його адвокат має намір оскаржити вирок.

17.05.2019