Соціологія: Партія Медведчука вийшла на друге місце в рейтингах.

 

Лідером електоральних симпатій перед парламнетськими виборами в Україні є партія "Слуга народу" Володимира Зеленського – за неї проголосувало би 39,9% виборців з числа тих, котрі визначилися і голосуватимуть. На друге місце вийшла партія "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука-Рабіновича-Бойка – 10,9%.

 

Про це свідчить соціологічне опитування, проведене спільними зусиллями центру "Соціальний моніторинг", Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка та групи "Рейтинг". 

 

Блок Петра Порошенка "Солідарність" (в анкеті лідерами заявлені сам Порошенко та Юрій Луценко) наразі відстає від "За життя" на крихточку – 10,6%. Після БПП іде "Батьківщина", донедавна – незмінний лідер парламентських рейтингів (9,1%).

 

Наразі виборчий бар'єр також долають партія "Сила і честь" Ігоря Смешка та "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка – 5,1% і 5% відповідно.

 

До виборчого бар'єру не досягають: "Опозиційний блок" – 3,5%, Радикальна партія Олега Ляшка – 3,3%, ВО "Свобода" – 2,4%, "Самопоміч" – 2%, партія Святослава Вакарчука – 0,9%.

 

"Таким чином, якби вибори до Верховної Ради України відбувалися найближчої неділі, то відбулося б суттєве оновлення. З числа парламентських партій до нового складу пройшли б БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – за життя». Серед нових політичних сил високий шанс мають нові та маловідомі виборцям політичні сили «Слуга народу» та «Сила і честь», а також «Громадянська позиція». Такі парламентські партії, як Радикальна партія Олега Ляшка та Об’єднання «Самопоміч», на сьогодні не мають підтримки, щоби подолати 5% бар’єр", – ідеться в прес-релізі, поширеному "Рейтингом".

 

Після президентських виборів громадська думка демонструє високий рівень оптимізму – кожний другий (49,7%) сподівається на покращення становища в Україні у найближчі місяці, натомість на погіршення ситуації очікує кожний п’ятий (20,9%), а ще майже 30% вагаються.

 

22,3% дає новообраному Президенту не більше 100 днів, щоби довести спроможність керувати державою, 26,2% дають півроку, а 35,5% годні чекати рік. 

 

Лідером серед перших очікуваних кроків від Володимира Зеленського є зняття недоторканності з депутатів, суддів, Президента, на що вказали 53,7% опитаних. Наступний за пріоритетністю крок – "розпочати прямі (?) переговори у чотирикутнику «Україна – РФ – т.зв. ДНР – т.зв. ЛНР» для припинення вогню і повернення Донбасу" – 40,9%.

 

У top'і пріоритетів – повернення українських військовополонених та поневолених (38,4%) і дострокові парламентські вибори (38,1%).

 

Половина опитаних (49,2%) вважають, що питання про статус непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей слід виносити на всеукраїнський референдум.

 

65,3% ствердно відповіли на запитання, чи повинна Україна йти на компроміси заради відновлення миру та повернення територій.

 

75% вважають, що Президент України заради встановлення миру на сході країни має піти на прямий діалог із РФ: 50,8% вважають, що "безумовно так", натомість 24,2% – "радше так".

 

Більше половини (55,4%) вважають, що Президент України заради встановлення миру на Донбасі має піти на прямий діалог із керівниками рухів "Д/ЛНР".

 

Опитування проводили з 30 квітня по 10 травня 2019 року. Всього опитано 3000 респондентів.

 

16.05.2019