Пролітаючи над..: Монастирський комплекс Ордену кармелітів босих

Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Здебільшого це замки, палаци, фортифікаційні та сакральні споруди, які руйнуються просто на очах, і наше покоління може виявитися останнім, яке ще має шанс побачити їх на власні очі. А тим часом руїни ці навіть у такому стані вражають своєю красою, величчю, вишуканістю архітектурних деталей. Особливо, коли дивишся на них згори, мов птах...

 

На території автобусного заводу розташована одна з маловідомих пам'яток Львова – монастирський комплекс Ордену кармелітів босих.

 

Він збудований у 1930-х роках на розі вулиць Персенківки і неіснуючої нині Освічої. В комплекс інтегрований костел Матері Божої Шкаплерної. Загальний стиль костелу поєднував в собі поміркований модерн та окремі деталі стилю традиційних костелів кармелітів ХVII—XVIII століть. Вівтар прикрашала точна копія розп’яття роботи видатного німецького скульптора Віта Ствоша, виконана львівським майстром Анджеєм Альбрехтом.

 

 

В часі Другої світової війни будівлю займали як радянські, так і німецькі війська. Від бомбардувань тут переховувалися мешканці Персенківки. Зайнявши місто, німці розташували в комплексі військово-будівельну команду. Збудували нову сходову клітку, деякі келії переобладнали на ванні кімнати. Площа перед костелом була зайнята польовою кухнею, а частина заставлена тяжкою військовою технікою.

 

 

Після війни, у 1946 році, кармеліти залишили Львів у рамках програми репатріації поляків. Костел і монастир перетворено на магазин і станцію техобслуговування. Комплекс опинився на території Львівського автобусного заводу, де монастир використовували як гуртожиток, а костел виконував роль актового залу.

 

Нині комплекс, спотворений численними варварськими втручаннями, повільно руйнується, як і сам колишній промисловий гігант. Територія навколо забудована бараками, гаражами, ангарами та іншими господарськими спорудами.

 

У лютому 2018 року будівлю внесли до Державного реєстру пам'яток архітектури України.

 

10.05.2019