Папа Франціск зобов’язав священиків повідомляти про факти сексуального домагання.

Ця вимога затверджена в новому Апостольському посланні Понтифіка. 

 

 

Папа Римський Франціск в четвер, 9 травня, видав нове Апостольське послання під назвою Vos estis lux mundi («Ви – світло світу»). Цей офіційний документ Католицької церкви присвячений боротьбі зі сексуальним насильством і домаганнями з боку священиків. Про це повідомило радіо Vatican News.

 

За минулі роки Церкву неодноразово збурювали численні скандали, пов'язані з домаганнями до дітей і спробами приховати факти домагань з боку високопоставлених церковних ієрархів. Папа Франціск ще раніше заявляв про необхідність безкомпромісної боротися з цими явищами. У лютому цього року у Ватикані відбулося перше в історії засідання кардиналів та інших високопоставлених церковних діячів, присвячене розробці заходів боротьби з домаганнями. Ці напрацювання й лягли в основу Апостольського послання.

 

У новому документі всім священикам і ченцям приписано повідомляти церковну владу про всі випадки домагань або спроби приховати їх. У ньому також вказано, що священики повинні дотримуватися законів держав, де вони служать, і повідомляти «компетентні органи цивільної влади» про порушення закону.

 

Папа нагадує, що «злочини сексуальних зловживань ображають нашого Господа, завдають фізичних, психологічних та духовних страждань постраждалим, а також завдають ран спільноті вірних», та вказує на особливу відповідальність, яка лежить на священиках у тому, щоби запобігати таким злочинам. 

 

Документ також передбачає заходи захисту від переслідувань тих, хто зробить такі повідомлення. Документ поширюється і на події, які відбулися в минулому. Всім представникам Церкви також наказано надавати всю можливу підтримку і сприяння ймовірним жертвам домагань.

 

Серед нововведень передбачено також, що всі дієцезії світу повинні до червня 2020 року створити «одну чи більше стабільних і легкодоступних для громадськості структур для приймання заяв», які стосуються сексуальних зловживань, скоєних духовенством чи богопосвяченими особами, використання педопорнографічних матеріалів чи приховування зловживань. Документ не визначає, в чому повинні полягати ці «системи», залишаючи дієцезіям вибір оперативних рішень, які можуть бути відмінними, відповідно до різних культур і місцевих обставин.

 

Експерти розглядають нове апостольське послання як найсерйознішу за останній час спробу виробити заходи боротьбі зі сексуальним насильством в Церкві.

09.05.2019