Польща зупинила транзит російської нафти.

Підставою для цього стала надмірна забрудненість енергосировини.

 

 

Польща зупинила на невизначений термін транзит нафти з Білорусі нафтогоном «Гомельтранснефть Дружба» в пункті Адамово на польсько-білоруському кордоні. Про це повідомив польський новинний телеканал  TVN24 з покликом на Міністерство енергетики РП.

 

Компанія PERN, яка є оператором польської ділянки нафтопроводу, заявила білоруській стороні в телефонограмі, що нафтопереробні заводи в Польщі і Німеччині не можуть приймати і переробляти нафту з такими показниками, з якими вона на цей час «надходить в пункт приймання поставок».

 

Згідно зі заявою PERN, у російській нафті виявлено підвищений вміст хлорорганічних сполук. «Продовження поставок нафти з вмістом органічних хлоридів вище ліміту породжує ризик поважної промислової аварії як для НПЗ, так і для логістичної системи PERN», – йдеться в листі польської компанії. PERN зазначає, що знову почне приймати російську нафту щойно тоді, коли буде усунуто джерело забруднення. 

 

Тим часом польське Міністерство енергетики запевнило, що оперативно моніторить ситуацію. Брак російської нафти буде заступлено в Польщі сировиною з місцевих запасів. «У випадку, якщо припинення поставок створить проблеми для польських НПЗ, то уряд розгляне можливості для альтернативного постачання сировини, зокрема через нафтові термінали в Ґданську», – наголошено у заяві міністерства.

 

Нагадаємо, що раніше Білорусь призупинила експорт світлих нафтопродуктів (бензину та дизельного палива) до України, Польщі та країн Балтії. Рішення викликане різким зниженням якості російської нафти, яка надходить на білоруські нафтопереробні заводи.

25.04.2019