Президент зібрав РНБО для захисту "Привату" і недопущення паніки.

 

Президент України Петро Порошенко закликав органи влади до захисту національної грошової одиниці і недопущення паніки у зв'язку з оскарженням Ігорем Коломойським націоналізації "Приватбанку".

 

Про це Порошенко сказав у четвер пізно ввечері на засіданні РНБО, скликаному у відповідь на рішення Окружного адміністративного суду Києва.

 

 

"Сьогодні нашими скоординованими діями ми маємо прибрати будь-які ризики, захистити інтереси людей, захистити позицію щодо стабільності національної грошової одиниці і не допустити паніку, яка може бути викликана на ринку", – сказав Президент.

 

Голова держави підкреслив, що рішення про націоналізацію проблемного банку відбувалося в законний спосіб, через виконання всіх належних процедур та узгодження із міжнародними партнерами.

 

"Хочу наголосити, що у нас дуже тривожна ситуація з точки зору реакції світу на подібні позиції: ми вже маємо реакцію США, реакцію Європейського Союзу, Світового банку і Міжнародного валютного фонду та інших країн "Великої сімки", які чітко наголошують, що націоналізація 2016 року була вимушеним кроком, абсолютно виправданим після проведення ретельної перевірки і аудиту. Фактично не залишалося жодного іншого виходу і в такий спосіб була врятована фінансово-банківська система", – сказав Порошенко.

 

Президент нагадав, що держава не просто взяла собі великий банк, а мусила провести докапіталізацію, аби врятувати кошти 20 мільйонів вкладників.

 

"Безумовно, що сьогодні мене турбує і зв’язка Коломойський-Зеленський перед виборами, які відбудуться 21 квітня. І нам потрібно сьогодні вжити всіх можливих заходів для того, щоб не допустити реваншу, повернення або пограбування держави олігархами, які зараз перебувають за кордоном", – додав Президент.

 

Голова Національного банку Яків Смолій заявив, що рішення держави націоналізувати банк у 2016 році було виправданим і правильним, "щоб зберегти фінансову стабільність і не допустити соціального зриву". З його слів, ревізія процедури "створює ризики, що Фонду гарантування вкладів прийдеться виплатити вкладникам близько 100 млрд грн". 

 

"Це будуть емісійні кошти. Вони можуть суттєво вплинути на інфляцію, бо ми мали подібні випадки в 2014–2015 році, коли довелося докапіталізовувати «Нафтогаз». Також ми не можемо сьогодні прогнозувати, як це вплине на курс", – зазначив Смолій.

 

Зі слів голови Нацбанку, на ринку вже фіксуються певні коливання. "Ми робимо все можливе, щоб не допустити паніки і впливу на стабільність банківської системи... Такі рішення можуть зруйнувати повністю всю стабільність, яка була досягнута в попередні роки", – сказав голова НБУ.

 

Міністр фінансів України Оксана Маркарова нагадала, що під час націоналізації "Приватбанку" для покриття негативного балансу і порятунку фінустанови випустили облігацій на 155,3 млрд грн. Мінфін оскаржить рішення Окружного суду.

 

"Звичайно, Міністерство фінансів не погоджується з цим рішення суду. Воно не вступило в силу, і ми будемо його апелювати так само, як і Національний банк. Бо насправді, не говорячи навіть про те, що це рішення досить важко виконати, але його виконання повинно, в тому числі, передбачати якимось чином повернення понад 155 млрд коштів державного бюджету, які були витрачені на капіталізацію цього банку", – сказала міністр фінансів.

 

Під час засідання Президент звернувся до Національного банку з закликом забезпечити безперебійну роботу усіх філіалів "Приватбанку", забезпечити їх необхідною кількість готівки і не допустити збоїв у функціонуванні банку.

 

Порошенко підтримав пропозиції міністра юстиції Павла Петренка щодо прискорення проведення кваліфікаційного оцінювання суддів Окружного адміністративного суду Києва. Президент звернувся з проханням до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури оцінити, після завершення всіх необхідних судових процедур, "підстави і можливості для порушення кримінальної справи за неправосудне рішення, яке було ухвалено суддями, не втручаючись у аналіз цього рішення по суті".

 

Голова держави доручив Міністерству закордонних справ забезпечити своєчасне інформування наших міжнародних партнерів: Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, Світового банку, Міжнародного валютного фонду і представників Великої сімки, США, Європейського Союзу. "Детальне інформування, в тому числі і щодо мотивації колишніх акціонерів і їхніх політичних представників для кроків для дестабілізації політичної ситуації в нашій державі. І також з необхідним інформуванням про це нашого суспільства", – сказав він.

 

"Я твердо переконаний, якщо хтось буде намагатися сьогодні зробити реванш, якщо хтось буде намагатися сьогодні вилучити з державної власності, я прошу забезпечити надійний захист інтересів народу, надійний захист інтересів держави", – закликав Порошенко.

  

19.04.2019