Суди вирішили чекати результатів виборів, перш ніж розсудити "Приват".

 

Шостий Апеляційний адміністративний суд відклав на 22 квітня – наступний день після другого туру президентських виборів – розгляд апеляційної скарги Нацбанку України на рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування розпорядження НБУ про проведення перевірки "Приватбанку" в жовтні 2016 року, підсумки якої лягли в основу націоналізації фінустанови.

 

Рішення про перенесення слухань суд виніс у понеділок, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Раніше кіпрська компанія Triantal Investments Ltd, яка була одним з найбільших акціонерів "Приватбанку", оскаржила в суді неправомірність дій Нацбанку і Міністерства фінансів України. Зокрема, в березні 2017 року компанія звернулася до суду з вимогою визнати неправомірними і скасувати датоване жовтнем 2016 року розпорядження НБУ, яким регулятор ініціював проведення позапланової інспекційної перевірки.

 

Окружний суд Києва 2 березня 2018 року задовольнив цей позов. Проте Нацбанк подав апеляцію. Натомість на початку червня апеляційний адмінсуд призупинив її розгляд за клопотанням Triantal Investments, давши до півроку час на підготовку до судового засідання.

 

Провадження у справі було відновлено визначенням Шостого апеляційного адмінсуду від 18 лютого 2019 року, а перше засідання призначено на 12 березня.

 

Раніше власниками Triantal Investments Ltd через Fransiano Investments Ltd були Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський і Олексій Мартинов. Частки Боголюбова і Коломойського становили по 49,9% в статутному капіталі Fransiano Investments Ltd, Мартинова – 0,2%.

 

Господарський суд Києва у вівторок оголосив перерву до 7 травня 2019 року у справі за позовом екс-акціонерів "Приватбанку" Ігоря Коломойського і Triantal Investments Ltd. про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року між Мінфіном та особами, що були на той момент його акціонерами.

 

Під час слухань 9 квітня позивачі заявили клопотання про розширення переліку своїх вимог пунктом про повернення їм акцій "Приватбанку", і суд задовольнив це клопотання. Водночас, суд відхилив клопотання Мінфіну, який просив залишити позовну заяву без розгляду. На думку міністерства, в матеріалах справи відсутні будь-які докази наявності права власності Коломойського і Triantal на акції "Приватбанку", підтвердження процесуальної право- та дієздатності Triantal Investments Ltd і повноважень осіб, що діяли від імені позивачів, на підписання позовної заяви.

 

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Екс-власники банку вважають здійснену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як "ПриватБанк" і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитків. Нині сторони провадять судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях.

 

Наприкінці лютого 2019 року Госпсуд Києва з другої спроби прийняв до розгляду позов Коломойського і Triantal, що володіли відповідно 41,6572% і 16,5748% акцій "Приватбанку", про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року. Cуд також задовольнив клопотання позивачів і зажадав у відповідачів – Мінфіну, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) і державного Укргазбанку – надати до 26 березня зазначений договір купівлі-продажу.

 

Минулого тижня Окружний адміністративний суд Києва також оголосив перерву до 18 квітня у справі за іншим позовом Коломойського про націоналізацію "Приватбанку" – до Нацбанку України, ФГВФО, Кабінету міністрів і Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР).

 

16.04.2019