ЄУ остаточно затвердила нові суперечливі норми захисту авторських прав.

Google та іншим пошуковикам надалі доведеться платити авторам за показ матеріалів в інтернеті.

 

 

Рада Європейської Унії остаточно схвалила реформу законодавства про захист авторських прав, яка спровокувала бурхливі суперечки в Європі. Після тривалого узгодження позицій більшість держав Євроунії в понеділок, 15 квітня, проголосували на підтримку суперечливої реформи. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Мета реформи – адаптувати законодавство до сучасних цифрових моделей і подбати про те, щоби видавництва, мас-медіа та працівники сфери мистецтва отримували адекватну винагороду за використання їхньої продукції. Особливі суперечки викликали два пункти – стаття 11 та стаття 17.

 

Стаття 11 передбачає запровадження законодавчих норм, які зобов'яжуть Google та інші пошукові ресурси платити за показ в інтернеті витягів зі статей та інших матеріалів. Тим часом стаття 17 зобов'язує такі онлайн-платформи, як YouTube, Instagram і GitHub, платити працівникам сфери мистецтва й іншим власникам авторських прав за поширення їхніх пісень і відео.

 

Для того, щоби запобігти порушенням, на такі платформи пропонують встановлювати фільтри – спеціальне програмне забезпечення, яке перевірятиме контент на дотримання нових норм захисту авторських прав уже під час вивантаження контенту.

 

Нагадаємо, що в березні депутати Європарламенту вже підтримали першу за останні 20 років реформу законодавства про захист авторських прав.

15.04.2019