Вбивця словацького журналіста Яна Куціяка зізнався у скоєнні злочину.

Ним виявився колишній військовик.

 

 

Колишній словацький військовослужбовець Мірослав Марчек (Miroslava Marček) зізнався у вбивстві журналіста Яна Куціяка (Jána Kuciak) і його нареченої Мартіни Кушнірової (Martina Kušnírová). Про це повідомив портал aktuality.sk, на який працював Куціяк.

 

Нагадаємо, що журналіст і його наречена були застрелені 25 лютого 2018 року під власним будинком за 65 кілометрів на схід від Братислави. В останньому матеріалі, над яким працював Куціяк перед смертю, він розслідував зв'язки наближених осіб прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо з італійською мафією. Незакінчена стаття Куціяка була опублікована вже після його вбивства.

 

Замовником злочину слідство вважає бізнесмена-мультимільйонера Маріана Кочнера (Marian Kočner). У числі іншого Ян Куціак розслідував шахрайські схеми з дотаціями від Європейської Унії на розвиток сільського господарства в Словаччині, в яких брали участь компанії Кочнера. За рік до вбивства Куціяк повідомляв владі про стеження і погрози, які надходили від Кочнера. Проте поліція не вжила жодних запобіжних заходів.

 

У справі про вбивство були затримані і пізніше заарештовані чотири людини, в тому числі Мірослав Марчек.

 

Вбивство Яна Куціяка і посмертна публікація його статті викликали масові антиурядові демонстрації, які привели до демісій прем'єр-міністра країни Роберта Фіцо (Robert Fico) та міністра внутрішніх справ Роберта Каліняка (Robert Kaliňák).

12.04.2019