НСТУ і ЦВК наполягають на "нестадіонних" дебатах 19 квітня.

 

Національна суспільна телекомпанія України та Центральна виборча комісія солідарні в тому, що дебати між кандидатами в Президенти України мають відбутися 19 квітня і відповідати офіційним вимогам законодавства.

 

Про це заявили голова ЦВК Тетяна Сліпачук і голова правління НСТУ Зураб Аласанія на спільній прес-конференції в Києві, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Ми розуміємо, що йдеться про строгий формат і жорсткі правила та умови того, що ЦВК називає дебатами. Ми готові проводити їх саме в такому форматі. А після готові надати кандидатам можливість вільніше, поза межами офіційних дебатів і державних коштів, провести те, що можна назвати "ток-шоу", якщо вони до цього будуть готові", – сказав Аласанія.

 

Голова НСТУ наголосив, що "Суспільне" готове до дебатів 19 квітня.

 

"Коментувати, хто з яких штабів вже до цього готується, я не можу, бо кожного дня змінюється інформація, як вони один з одним грають. Але позиція саме така, яка була озвучена, ми готові на офіційні дебати 19 числа о 20 годині протягом однієї години, як зазначено у законі. А після цього, будь-який час і будь-який формат", – додав він.

 

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук наголосила, що в комісії наразі не бачать підстав для зміни постанови від 5 травня 2014 року №472, якою визначено, що теледебати між кандидатами відбуваються в студії (кімнаті) Національної суспільної телерадіокомпанії України.

 

Вона звернула увагу на норми Закону України "Про вибори Президента України", котрі чітко встановлюють, що дебати проводять за державні кошти, – якби раптом кандидатам хотілося "скинутися" грішми на оренду стадіону.

 

"Стосовно зміни фінансування, знову ж таки звертаю увагу на статтю 62 Закону України "Про вибори Президента України", яка чітко встановлює те, що ці дебати проводять державним коштом. І в цьому випадку ані ЦВК, ані кандидати не мають повноважень змінювати норму закону", – зазначила вона.

 

Зі слів Сліпачук, дебати мусять відповідати чотирьом базовим принципам: по-перше, їх має проводити незаангажована кампанія, і в Україні є Суспільний мовник, здатний це зробити. По-друге, вони мають бути вседоступними. “Вони мають мати чітку структуру – це означає таймінг”, – додала Сліпачук.

 

Окрім того, зазначила голова ЦВК, на дебатах не має бути жодної агітаційної символіки. З її слів, той факт, що обидва кандидати налаштовані брати участь у дебатах, є позитивом у цій виборчій кампанії та ще раз підкреслює її демократичний та європейський характер.

 

09.04.2019