Порошенко визнав основні помилки на зустрічі з громадськими організаціями.

 

Президент України Петро Порошенко зустрівся з представниками громадських організацій, декларуючи бажання відновити діалог із громадянським суспільством. Голова держави визнав основні помилки свого президентства – брак комунікації і кадри.

 

Про це написала Дарія Каленюк, експертка із Центру протидії корупції, на своїй сторінці у Facebook за підсумками зустрічі.

 

 

"Це був реальний діалог, який тривав більше двох годин. Порошенко визнав, що такі зустрічі та відверта комунікація з громадськими організаціями мали відбуватися раніше. Президент визнав, що припустився двох основних помилок за останні роки: а) кадри, б) комунікації", – написала Каленюк.

 

Зокрема, під час зустрічі йшлося про скандали довкола заступника голови Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка та першого заступника голови СБУ Павла Демчини. "Президент розуміє токсичність цих людей на їхніх посадах", – прокоментувала Каленюк, додавши, що сподівається на відставки.

 

Голова держави також погодився з тим, що СБУ мусить позбутися функцій щодо економіки. 

 

Дарія Каленюк висловила Порошенку вимоги для антикорупційного порядку денного. Президент підтримав ідею перезавантаження НАЗК та САП. Домовлено, що коаліції громадських організацій надішлють Президенту тексти законопроектів з баченням процесу. Також Петро Порошенко начебто висловив підтримку директору НАБУ Артему Ситнику, "хоча має зауваження щодо роботи органу".

 

Дарія Каленюк резюмувала: "Мої роздуми: яким би корисним такий діалог був і для Президента Порошенка, і для громадських активістів, і для всієї України, якби він відбувся вчасно. Водночас, я високо ціную та поважаю визнання Президентом своїх помилок. Це сильний крок. Помилки можна виправити конкретними діями, деякими вже в найближчі дні. Адже довіра власне і вибудовується діями – з цим ми погодилися з Президентом", – резюмувала вона.

 

Учасник об'єднання "Виборча рада UA" Євген Бистрицький сказав, що розмова була "досить розважлива і жорстка".

 

"Була розмова про тих, кого «почуто», про критичні помилки, про їхнє не на словах, а практичне виправлення, про досягнення і необхідність відкрити досить закриту систему. Про її оновлення. Про справжній діалог з громадянським суспільством і соціальні ліфти для молодих активістів. Про війну і мир. Про економічні питання. Про обшуки СБУ. Про «яке» майбутнє європейської України", – прокоментував пан Євген.

 

Член опікунської ради "Пласту" Ярослав Юрчишин назвав зустріч "діалогом, якого не вистачало".

 

"Головна мета зустрічі з позиції приймаючої сторони: відновити діалог влади та представників громадянського суспільства... Таких розмов не вистачало вже тривалий час. Думаю, що навряд чи така ромова можлива з опонентом, бо тут кандидат постійно говорив сам, не прикриваючись командою. Позитивно, що хай на цьому етапі, але діалог відбувається. Можна в ньому бачити намагання переконати когось в чомусь, а можна – бажання таки продемонструвати те, що було сказано в ніч виборів: "Я вас почув". Мотивує те, що є розуміння викликів, які стоять перед країною, і особиста відповідальність за наявні ризики та настрій боротися з загрозами. Перш за все зовнішніми", – прокоментував Ярослав.

 

07.04.2019