НАТО готове підтримати Україну та Грузію в Чорному морі.

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ.

 

 

Країни НАТО домовилися розширити масштаби операцій за участі військових кораблів у Чорному морі та збільшити кількість навчань з Україною і Грузією. Про це на прес-конференції за підсумками засідання Північноатлантичної ради у Вашінґтоні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

 

Керівник Альянсу підкреслив, що пакет заходів, погоджений країнами-членами військового союзу, передбачає підтримку України і Грузії у відповідь на агресію щодо цих держав з боку Росії. Столтенберґ також закликав Москву звільнити захоплених у листопаді 2018 року біля берегів анексованого Криму українських моряків.

 

Окрім того, генсек Північноатлантичного Альянсу застеріг Кремль від хибного тлумачення прагнень Грузії і України стати членами НАТО. «Я думаю, нам всім потрібно розуміти, що Грузія і Україна – це незалежні суверенні держави, у яких є суверенне право вибирати власний шлях розвитку. Навіть сама думка, що це якоюсь мірою провокація щодо Росії, коли Грузія намагається вступити в НАТО, або що Україна хоче зробити те ж саме. Це вже небезпечний хід думки, тому що як тільки ви мислите так і вважаєте, що це провокація проти Росії, то ви приймаєте те, що Росія має право вирішувати, що роблять їхні сусіди», – цитує Столтенберґа видання Die Welt.

 

Нагадаємо, що напередодні постійна представниця США при НАТО Кей Бейлі Гатчінсон заявила, що під час засідання Північноатлантичної ради планується ухвалити пакет рішень щодо чорноморського реґіону. За її словами, НАТО збирається відрядити в Чорне море більше своїх кораблів для гарантування безпеки проходу через Керченську протоку українських суден.

 

25 листопада біля берегів анексованого Криму російські прикордонники захопили три українські військові кораблі і взяли в полон 24-х моряків. Військовослужбовців звинувачують у незаконному перетині російського кордону. Дії Росії засудили США та країни Європейської Унії.

05.04.2019