Нове голосування щодо Brexit може не відбутися через норму 1604 року.

Таким чином Велика Британія ризикує залишитися без договору з ЄУ.

 

                       Джон Беркоу

 

Спікер Палати громад британського парламенту Джон Беркоу (John Bercow) заявив, що уряд не може знову поставити на голосування угоду з Європейською Унією щодо Brexit, оскільки це не передбачено парламентською процедурою. Внести можна лише змінений документ, а для цього прем'єр-міністерці довелося б провести нові перемовини з Брюсселем про умови виходу з Євроунії. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Джон Беркоу, виступивши в понеділок з принциповим і несподіваним оголошенням, спирався на текст парламентської процедури, описаної ще 415 років тому, яка продовжує діяти до цього часу. «Питання не може повторно вноситися на розгляд Палати громад протягом однієї і тієї ж парламентської сесії», – процитував Беркоу згадану норму. Він назвав це правило «давнім і міцним». За словами спікера, це правило було неодноразово підтверджено в історії британського парламенту. Воно витримало випробування практикою, тому що «забезпечує розумне використання часу парламентських засідань і забезпечує належну повагу до рішень, які ухвалює палата».

 

Офіс прем'єр-міністра виявився заскоченим такою позицією спікера, тож не зміг сформулювати своєї позиції на традиційному брифінгу для журналістів. «Спікер не попередив нас завчасно про зміст свого виступу чи про сам факт, що він виступить із заявою», – сказала журналістам представник Терези Мей.

 

Цього року в Палаті громад вже пройшли два голосування щодо проекту угоди між Лондоном і Брюсселем про умови виходу Об’єднаного Королівства з Євроунії. Обидва голосування мали негативний результат. Прем’єр-міністерка Тереза Мей заповідала до кінця березня провести ще одне, третє, голосування. Тепер його проведення під питанням.

19.03.2019