Президент США наклав вето на рішення Конґресу скасувати надзвичайний стан.

Це перше використання Дональдом Трампом права президентського вето.

 

 

У п'ятницю, 15 березня, президент США Дональд Трамп скористався правом вето і заблокував резолюцію Конґресу, якою скасовувався оголошений ним раніше режим надзвичайної ситуації на кордоні США з Мексикою. Про це повідомила інформаційна   аґенція Reuters.

 

Нагадаємо, що Трамп запровадив надзвичайний стан ще 15 лютого, обґрунтовуючи його міркуваннями національної безпеки з тим, щоб отримати кошти на спорудження муру на кордоні з Мексикою. Минулої осені Конґрес відмовився фінансувати будівництво муру, тож президент вирішив скористатися НС, аби здобути потрібні кошти в обхід рішення депутатів.

 

Напередодні Сенат США проголосував за скасування режиму надзвичайного стану, причому відповідну резолюцію демократів підтримали 12 з 53 представників Республіканської партії. Палата представників, в якій домінують демократи, ухвалила аналогічне рішення ще 26 лютого 2019 року.

 

Для обґрунтування свого рішення заблокувати постанову Конґресу президент Трамп вказує на такі чинники, як зростання потоку нелеґальних міґрантів з Центральної і Південної Америки і пов'язане з цим розширення діяльності кримінальних угруповань, котрі займаються контрабандою наркотиків і людей. За словами Трампа, погіршення ситуації на кордоні створило гуманітарну кризу, яка ставить під загрозу безпеку громадян США. «Ситуація на кордоні з Мексикою не може бути охарактеризована інакше як "надзвичайна"», – підкреслив президент.

 

Ймовірно, 26 березня Палата представників Конґресу США спробує подолати вето. Однак, швидше за все, для цього не вистачить голосів – для подолання вето потрібні голоси не менше як двох третин конґресменів. Але навіть якщо Палата представників ухвалить відповідне рішення, цей крок, швидше за все, не отримає достатньої підтримки в Сенаті, де більшість мають республіканці.

16.03.2019