Україна переконує Австрію, що мала право видворити Вершютца.

 

Посол України в Австрії Олександр Щерба заявив, що справа керівника бюро австрійської телерадіокомпанії ORF Крістіана Вершютца, не допущеного на територію України, не має стосунку до проблем свободи слова.

 

Про це Щерба сказав у коментарі "Європейській правді".

 

Зокрема, посол розповів, що в понеділок на виклик австрійського МЗС ходив на дипломатичну розмову. "Я чітко заявив, що справа Вершютца не має жодного відношення до проблеми свободи слова", – зазначив Щерба.

 

Дипломат також розповів про візит на Донбас минулого тижня великої делегації відомих австрійських журналістів, значна частина з котрих відомі своєю критикою України.

 

"Вони не мали жодних проблем із в'їздом в Україну чи акредитацією в зоні ООС. Просто ці журналісти мають елементарну повагу до України та її законодавства. Інших вимог у нас нема. Пан Вершютц цих вимог не дотримувався – і отримав покарання, дуже м'яке з точки зору тлумачення українського законодавства", – наголосив Щерба.

 

МЗС Австрії у понеділок викликало на розмову посла України у Відні Олександра Щербу через заборону на в'їзд до України керівнику бюро австрійської телерадіокомпанії ORF Крістіану Вершютцу, та заявило, що цей крок суперечить цінностям Угоди про асоціацію з ЄС.

 

Голова МЗС Австрії Карін Кнайссль (відома танцем із Владіміром Путіним на своєму весіллі) задекларувала намір винести питання заборони в’їзду австрійського журналіста на обговорення міністрів закордонних справ ЄС.

 

Раніше Кнайссль засудила заборону на в'їзд для журналіста як "неприпустиму цензуру в Європі".

 

Українська депутатка Ольга Червакова, покликаючись на свої джерела, раніше поінформувала, що СБУ заборонила Вершютцу в’їзд в Україну через загрозу, котру він становив для національної безпеки. З її слів, від початку збройного конфлікту в Криму і на Донбасі Вершютц висвітлював події в Україні, "широко використовуючи штампи кремлівської пропаганди, тиражуючи фейки від Russia Today, що дискредитують діяльність Збройних Сил України, заперечують агресію Російської Федерації проти України, а бойовиків регулярної армії РФ називав "ополченцями".

 

В СБУ пояснили, що підставою для рішення стала необхідність забезпечення безпеки журналіста.

 

12.03.2019