Пучдемон балотуватиметься до Європарламенту.

Таким чином екс-глава Каталонії хоче здобути імунітет від судового переслідування.

 

 

Колишній голова женералітету Каталонії Карлес Пучдемон, котрий переховується від іспанського правосуддя в Бельгії, має намір балотуватися до Європейського парламенту. 56-річний політик і колишній журналіст візьме участь у виборах 26 травня на чолі списку сецесійного блоку «Разом за Каталонію» (Junts Per Catalunya). Про це повідомило іспанське видання El Mundo з покликом на заяву офіційної речниці каталонської адміністрації Ельзи Артаді (Elsa Artadi).

 

Сам же Пучдемон написав на своїй сторінці у Twitter після засідання ради очолюваної ним Каталонської європейської демократичної партії: «Прийшов час зробити ще один крок в бік інтернаціоналізації права Каталонії на самовизначення зі серця Європи до всього світу». На цьому засіданні також було ухвалено рішення виступати на виборах як в парламент Іспанії 28 квітня, так і в Європарламент і в місцеві органи влади в Каталонії.

 

Нагадаємо, що конфлікт Барселони з Мадридом навколо незалежності Каталонії різко загострився 2017 року після того, як тодішній голова женералітету провінції Карлес Пучдемон провів референдум про відокремлення Каталонії від Іспанії. Іспанські органи юстиції визнали референдум незаконним. Попри це, у жовтні 2017 року Пучдемон проголосив незалежність Каталонії від Мадрида. Прокуратура Іспанії відкрила проти Пучдемона та інших членів уряду Каталонії кримінальні справи.

11.03.2019