На Донбасі оголосили нове перемир'я.

 

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак і генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер привітали нові домовленості про припинення вогню на сході України. Режим припинення вогню почав діяти 8 березня із 00:01 (за київським часом).

 

У повідомленні ОБСЄ зазначено, що хоча відновлення перемир'я і є довгоочікуваною подією, але міцного припинення вогню ще не досягнуто. Відтак представники інституції закликали до "стійкого, повного і постійного припинення вогню".

 

"Зараз це можливість зосередитися на потребах жінок, чоловіків і дітей, які занадто довго страждали від цього конфлікту. Гарантія безпечної обстановки є найважливішою попередньою умовою для будь-якого позитивного розвитку, зокрема й поліпшення важкої гуманітарної ситуації. Я закликаю сторони взяти на себе всю повноту відповідальності, особливо до людей з обох боків лінії зіткнення в зоні конфлікту", – сказав Лайчак.

 

"Щотижня в Східній Україні гинуть або отримують поранення цивільні особи внаслідок обстрілів, наземних мін або вибухонебезпечних пережитків війни. Збиток основної інфраструктури обмежив доступ до базових послуг, а в деяких випадках створює ризик екологічного лиха. Після п'яти років страждань народ України заслуговує миру, безпеки і надії на краще майбутнє. Сторони мають зробити більше для забезпечення благополуччя людей, яких, як вони стверджують, захищають, і припинити бойові дії, щоб домогтися політичного рішення", – заявив натомість Гремінгер.

 

Чинний голова і генеральний секретар ОБСЄ засвідчили підтримку для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. "СММ виконує важливу роботу зі зниження напруженості на місцях", – зазначили вони.

 

"Спостерігачам ОБСЄ мають надати безпечний і безперешкодний доступ для виконання їхнього мандата. Нам треба ще більше посилити важливу роботу спостерігачів, які безпосередньо сприяють запобіганню подальшій ескалації", – йдеться у заяві Лайчака і Гремінгера.

 

Безпекова підгрупа Тристоронньої контактної групи досягнула домовленості про перемир'я на своєму засіданні у четвер, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Але щоби не було дуже великих ілюзій, доки не буде гарантій з боку РФ і, перш за все, керівництва РФ пана Путіна або його представників, на превеликий жаль, на дуже великий оптимізм сподіватися не доводиться", – прокоментував представник України в ТКГ Євген Марчук.

 

Натомість перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко повідомила, що спільну заяву ТКГ про припинення вогню так і не підписали через відсутність представника РФ Боріса Ґрізлова.

 

Вранці у п'ятницю прес-центр штабу Операції об'єднаних сил повідомив, що режим припинення вогню дотримується, втім, пізніше з'явилася інформація, що незаконні збройні формування після оголошення перемир'я одного разу прицільно обстріляли позиції ООС. Унаслідок обстрілу ніхто не постраждав.

 

08.03.2019