Світовий банк і G7 закликали продовжити справи про незаконне збагачення.

 

Країни "Великої сімки" та Світовий банк закликали офіційний Київ відновити у кримінальному законодавстві статтю про незаконне збагачення, а також знайти спосіб притягнути до відповідальності чиновників, підслідних згідно зі скасованою статтею 368Кримінального кодексу України.

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій World Bank Ukraine.

 

"Нещодавнє скасування відповідальності за незаконне збагачення у Кримінальному кодексі – це значна поразка у боротьбі з корупцією в Україні. Це послабило вплив всієї антикорупційної архітектури, включно з Вищим антикорупційним судом, який незабаром має бути створений і, як очікувалося, мав винести рішення щодо значної кількості справ про незаконне збагачення, а також вплинуло на спроможність Національного Антикорупційного бюро розслідувати корупцію у вищих ешелонах влади. Поточні розслідування та кримінальне переслідування за незаконне збагачення давали надію на притягнення до відповідальності тих, хто cкористався своїм службовим положенням для особистого збагачення", – заявили G7 і WB.

 

"Незаконне збагачення – не новий злочин. Ще у 2010 році понад 40 країн криміналізували незаконне збагачення, і відтоді багато інших юрисдикцій включили цей злочин до свого кримінального законодавства. Суди в усьому світі визнали, що покарання за незаконне збагачення – це потужний інструмент у боротьбі з корупцією, який водночас зберігає повагу до основних прав людини та конституційних принципів, таких як презумпція невинуватості, гарантія проти примушення до самообвинувачення та правова визначеність", – зазначили автори заяви.

 

"G7 та Світовий банк закликають українську владу активізувати свої зусилля для забезпечення ефективності антикорупційних правових інструментів та інституцій, включно з відновленням кримінальної відповідальності за незаконне збагачення відповідно до принципів ООН, ОЕСР та ЄСПЛ, а також знайти спосіб продовжити десятки розслідувань та кримінальних переслідувань, завершення яких було поставлене під загрозу цієї постановою", – закликали "Велика сімка" і Світовий банк.

 

05.03.2019