Рятувальники просять не палити суху траву: це може коштувати життя.

 

Протягом минулих вихідних на Львівщині зафіксовано понад 50 пожеж сухої трави. Про це повідомляє ГУ ДСНС у Львівській області.

 

«Такі пожежі можуть спричинити до травмувань людей, знищення майна та масштабної шкоди довкіллю. Тому закликаю вас дотримуватися елементарних вимог безпеки під час перебування на природі, дачній ділянці, приватному житловому секторі. Намагайтеся господарювати так, щоб на вашій ділянці було якнайменше сміття, а купи скошеної трави, зрізані або сухі гілки краще відразу перенести на смітник», – ідеться в зверненні керівника ГУ ДСНС Львівщини Юрія Кагітіна до мешканців.

 

Рятувальники нагадують, що заборонено розпалювання багаття для спалювання сухого листя, сміття на територіях, прилеглих до житлових будинків, дач, садових ділянок на відстані менше 15 м від будівель. Забороняється також розводити багаття у вітряну погоду.

 

«Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів, газо- та продуктопроводів. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. Окрім того, коли горить суха трава у лісовій зоні, то через відсутність під’їзних шляхів рятувальникам дуже нелегко своєчасно дістатися на місце загоряння. Ускладнює гасіння й відсутність поблизу пожежних вододжерел. У населених пунктах таке "господарювання" теж ні до чого доброго не призводить: спалення сухої трави, листя на присадибних ділянках переростає у неконтрольоване горіння, часто загрожує знищенням будівель», – пояснюють рятувальники.

 

Небезпечними є такі пожежі і для водіїв автотранспорту. Через дим від багать на автодорогах погіршується видимість, що може стати причиною ДТП.

05.03.2019