Конґрес розпочав розслідування конкретно щодо Трампа і його зв’язків з Кремлем.

Конґресмени, зокрема, вимагають від Білого дому детальну інформацію про зустрічі Трампа і Путіна. 

 

 

Нове розслідування щодо американського президента Дональда Трампа веде юридичний комітет палати представників, очолюваний демократом Джеррольдом Надлером (Jerrold Nadler). Підставою для розслідування став виступ у Конґресі колишнього адвоката Трампа Майкла Коена, який відбувся менше тижня тому. Його свідчення дали підставу для початку нового розгляду. Про це повідомляє видання The Washington Post.

 

Джеррольд Надлер заявив, що в рамках розслідування законодавці шукатимуть відповіді на запитання, пов'язані з можливою корупцією, перешкоджанням правосуддю, негласними виплатами жінкам за їхнє мовчання про відносини з Дональдом Трампом, можливою змовою з Росією. Конґресмени збираються розслідувати, зокрема, плани будівництва «Трамп-тауер» у Москві. Трамп у ході кампанії 2016 року запевняв, що не вів бізнес у Росії, але, як розповів Коен, Трамп все-таки займався проектом хмарочоса в Москві навіть під час кампанії.

 

У рамках розслідування конґресмени надіслали запит до Білого дому і Державного департаменту з проханням надати детальну інформацію про зустрічі президента США Дональда Трампа і президента Росії Володимира Путіна. Вони зустрічалися п'ять разів після вступу Трампа на посаду в січні 2017 року, причому один раз без присутності інших офіційних американських представників.

 

«Президент Трамп, очевидно, неодноразово робив кроки, щоби приховати свої контакти з президентом Путіним від інших чиновників адміністрації, Конґресу й американського народу», – йдеться в запитах конґресменів. Вони пояснили, що побоюються знищення протоколів перемовин.

 

Окрім того, Конґрес розіслав листи 81 юридичній та фізичній особі зі запитом надати інформацію та документи, які стосуються президента Трампа. Серед осіб, яким відправлено запит, – російський олігарх Віктор Вексельберг, російсько-американський підприємець грузинського походження Іраклій Кавеладзе, лобіст з Казахстану Рінат Ахметшин, перекладач Анатолій Самохорнов, а також засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж та ін.

 

Надлер наголосив, що на даний момент імпічмент Трампа не є метою законодавців-демократів. «Для такого кроку потрібно переконати громадську думку, що цей захід дійсно виправданий», – сказав він. Надлер, однак, заявив про свою переконаність, що президент міг порушити закон, перешкоджаючи правосуддю.

05.03.2019